24 Април 2019сряда05:56 ч.

Горанов: България ще кандидатства и за еврото, и за банковия съюз

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 283

България има намерение да кандидатства в рамките на една година за членство и в т. нар. чакалня за еврото, и в банковия съюз на еврозоната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ройтерс и Блумбърг. Това е промяна в позицията на правителството, Първо Горанов обяви, че правителството ще подаде молба за механизма ERM-2 може би още до края на юни, но след това премиерът Бойко Борисов каза, че това може би ще стане в рамките на година. Досега обаче правителството беше против обвързването с изискванията за банковия съюз, включително защото формално това не е условие за включване сред държавите с единна валута. По същата причина София отхвърли и препоръките на Европейската комисия и на Европейската централна банка от месец май първо да влезе в банковия съюз и след това да кандидатства за ERM-2.
"Крайният резултат, както аз го виждам, е, че в рамките на една година ще сме способни да влезем едновременно в тясното сътрудничество в рамките на банковия съюз и на ERM", казва Горанов.
Междувременно бе оповестено проучване на Евробарометър, което показва, че 51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чехия, като едва една трета - 33%, се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много - 34%, са срещу неговото въвеждане.
В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смята, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария - 64%, и Румъния - 62%, мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.
Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години.

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ