16 Януари 2019сряда17:40 ч.

В Европа се изпокараха заради мигрантите

Случаят с превозващия африканци кораб изправи Вишеградската четворка и Италия срещу Франция

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 301

Германският канцлер Ангела Меркел иска да види "устойчиви решения" и да обсъди въпроса за мигрантите на европейско равнище. Тя заяви това на съвместна пресконференция с австрийския си колега Себастиан Курц след икономически форум, на който присъстваха двамата в Берлин.
"Смятам, че промените трябва да се предприемат заедно. Нуждаем се спешно от промени. Затова имам надежди за срещата на Европейския съвет в края на юни, но също и за действията, предприети от австрийското председателство. Това, което не трябва да правим, по мое мнение е да хвърлим цялата отговорност на малкото страни, в които пристигат бежанците. Вместо това трябва да намерим решение заедно", заяви Ангела Меркел.
Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви от своя страна, че укрепването на външните граници на ЕС ще е сред приоритетите на австрийското председателство. "За мен е ясно, че Австрия има за цел да спре вълната от нелегална миграция, бежанския и мигрантския поток в Европа... Ние трябва да решаваме кой да идва в Европа, а не трафикантите на хора. Ще използваме нашето председателство, за да, надяваме се, предприемем стъпки към това", каза той.
Курц изтъкна още, че Европейската агенция за гранична охрана Фронтекс трябва да се превърне в истинска гранична полиция, за да не се стига до едностранни действия на отделни държави.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон осъди "цинизма" и "безотговорността" на Италия за отказ да приеме кораб, превозващ стотици мигранти, спасени в Средиземноморието този уикенд.
Новото италианско правителство бързо отхвърли този "лицемерен урок" за мигрантите от държави като Франция. Италианското външно министерство заяви, че е привикало френския посланик, за да се справят с дипломатическата криза, възникнала между двете страни заради блокираните мигранти.
"Изявленията относно "Акуариус" (спасителния кораб), които идват от Франция, са изненадващи... Италия не може да приеме лицемерни уроци от страни, които предпочитат да гледат по друг начин на имиграцията", заяви правителството на Италия. Италианският вътрешен министър Матео Салвини се оплака, че Франция е затворила за мигранти границата си с Италия.
Унгарският премиер Виктор Орбан пък приветства решението на Рим да не позволи на плавателния съд, натоварен със спасени африкански мигранти, да влезе в италианско пристанище и каза, че това показва желание "най-после" да се защитят морските граници, предаде Ройтерс.
"Беше толкова потискащо години наред да слушаме, че защитата на морските граници е невъзможна", каза Орбан на пресконференция. Той увери Рим и в пълната подкрепа на цялата Вишеградска четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Досега липсваше волята, посочи Орбан, според когото с новото правителство в Рим "тази липсваща воля се връща в Италия".
 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10