16 Януари 2019сряда17:40 ч.

ЕС изключва Лондон и Вашингтон от фонда за отбрана

Чрез него Европа иска да постигне независимост от САЩ

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 375

Европейският съюз представи вчера новия фонд за отбрана в размер на 13 млрд. евро, но условията за участие в него ще изключват "трети страни", включително Великобритания след "Брекзит" и САЩ.
Европейският отбранителен фонд (ЕDF) е основен елемент от стратегията на блока да увеличи способността си да гарантира собствената си сигурност, тъй като се тревожи за заплахата от Русия и очевидната двойственост на Съединените щати при управлението на президента Доналд Тръмп.
Парите, които ЕС предлага за научноизследователска и развойна дейност, когато стартира през 2021 г., ще бъдат достъпни само за държавите членки на ЕС, но не за Великобритания, която дотогава вече ще е напуснала общността, както и за Съединените щати.
За да отговарят на условията за финансиране от ЕDF, "компаниите ще трябва да се базират в Европейския съюз, да разполагат с инфраструктура в Европейския съюз и преди всичко вземането на решения да не може да бъде контролирано от субект, базиран извън Европейския съюз", каза пред АФП пожелал анонимност представител на ЕС.
Това означава, че европейско дъщерно дружество на производител в сферата на отбраната от САЩ например не може да получи финансиране по EDF.
Тези условия ще се прилагат и за Великобритания, която напуска блока през март следващата година, освен ако Лондон не договори специална сделка за сътрудничество в областта на отбраната.
"Страните, които не са членки на ЕС и ЕИП (Европейското икономическо пространство), няма да бъдат асоциирани към фонда, освен ако не бъде сключено специално споразумение за тази цел. Програмата е предназначена да се прилага от 1 януари 2021 г. и следователно за съюз от 27 държави членки.", заяви друг служител.
Откакто ЕС стартира през декември своя пакт за сътрудничество в областта на отбраната, в Съединените щати се появи безпокойство, че тези действия на Брюксел могат да се превърнат в средство за протекционизъм, предназначено да защитава европейските отбранителни компании от американските им конкуренти. Но Брюксел твърди, че няма несправедливост и че е нормално европейските пари да отиват при европейски компании.
Представители на ЕС са на мнение, че EDF ще помогне на блока да се освободи от зависимостта от САЩ в тази сфера и ще допринесе за неговата "стратегическа автономия".
ЕС предвиди в бюджет 2021-2027 13 милиарда евро за EDF, включително 4,1 млрд. за изследвания и 8,9 млрд. за развиване на военни способности.
Франция се надява да получи финансиране за проект за дронове, по който работи с Германия, Италия и Испания, каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.
Част от обосновката за ЕDF и европейското сътрудничество в областта на отбраната е да се накарат страните от ЕС да харчат по-ефективно и ефикасно.
"В момента 80% от изследванията и разработките в Европейския съюз се извършват на национална основа, което води до 173 оръжейни системи, които не са взаимодействащи, не можем да оставим нещата така", каза един от официалните представители на ЕС.

 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10