16 Януари 2019сряда17:38 ч.

Безгръбначен пас

/ брой: 113

автор:Валентин Георгиев

visibility 588

Външното министерство, разбирай българското правителство, приветства постигнатата договореност между Гърция и Р Македония по въпроса за името - Република Северна Македония, стана ясно вчера от официална позиция на ведомството на Екатерина Захариева. Ако съдим по пасивното му поведение и мълчание през последните месеци, докато течаха пазарлъците между Заев и Ципрас, Външно би приветствало каквото и да е име. Изглежда, България няма мнение по казуса и предпочита да съзерцава безгръбначно, без да се меси в спора между съседите ни, който може да се окаже и бомба със закъснител. Важното е да се "отвори пътят" на Македония към НАТО и ЕС.
А е видно, че пак се слага буре с барут на Балканите. Щом има Северна, значи има и Южна, а може би и Западна и Източна. Каквито и хартии да има подписани, винаги се оставя вратата отворена да се поиска я обединение, я някакви други претенции към държавите, където са съответните "части". Пак мръсна игра, пак некадърни калинки и тикви начело на държавата ще оплескат нещата и ще заложат голям проблем за бъдещите поколения.
Сети се обаче властта след дъжд качулка да "призове" Скопие и Атина за гаранции в договора помежду им, че границите няма да се променят и че няма да има претенции към съседите за език, история, култура и идентичност. Значи знаят, че проблем с името има... Твърде късно! Признаха македонския "език", македонската "история", а сега искат гаранции. Отново доказаха липсата на далновидност и държавнически усет. Без съмнение сме свидетели на поредното национално предателство. Защото гърците може и да кандисат на това име, но пък ще получат много по-съществени неща. Ние ще се съгласим на всичко бадева... За гърците е важно Македония да се откаже от претенциите за античността и това вероятно ще стане. За нас е важно Македония да се откаже от претенциите за историята ни преди 1913 г. и това няма да стане. Ясно защо - гърците нямат началници, ние имаме.

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10