22 Март 2019петък23:20 ч.

Пак ли ще мълчите?

/ брой: 112

автор:Георги Георгиев

visibility 1304

След обявеното споразумение между Гърция и Македония за името на последната, а именно Северна Македония, може да говорим за пълен и окончателен крах на политиката на Бойко Борисов на Балканите. Това е финалът на всичките му, надзиравани зорко от САЩ, усилия да направи нещо, каквото и да било, за да бъде обявено, че е решил наболели проблеми във външната политика на България в региона.
След сключването на договора за добросъседство, след посещенията в Скопие, след всички прегръдки с "брат му" Зоран Заев, след всички хистерични коментари за историческите успехи на третото правителството на ГЕРБ, София получи напълно реална предпоставка за териториални претенции от страна на Скопие, когато македонстващите там наследници на българското племе, решат да ги отправят. И това не е голословно твърдение.
Неподписанато още споразумение между двете страни е изцяло за сметка на България. Това беше очевидно, че ще се случи още когато българската страна отказа да се намеси в спора между Атина и Скопие, нищо че има не по-малки исторически причини да бъде участник в разговорите от двете страни.
Последно това, че няма да се месим, беше заявено през февруари т.г. от министъра на външните работи Екатерина Захариева. На 13 февруари, по време на дискусия за перспективите пред Западните Балкани в ЕС, Захариева дори призова Гърция и Македония да бъдат оставени на спокойствие, да се разберат.
Е, разбраха се. Най-фрапантното е, че при цялата си сервилност към "началниците" и Борисов, и Захариева бяха против името "Северна Македония". През 2012 г. премиерът Бойко Борисов заявява пред телевизия "ТВ+", че при консултации са били обсъждани различни варианти за името на Македония, но вариантът "Северна Македония" бил неприемлив, защото: "утре ще кажат, че Благоевград е македонски". Макар и не толкова директно, миналата година, през август, Захариева повтаря тази теза пред македонски медии: "Не бихме се съгласили с решение, което е свързано със Северна република", "Горна", защото това за нас е Пиринска Македония".
Златни им уста и на двамата! Само дето не си мръднаха и пръста, за да противодействат на надвисващата над страната заплаха от териториални претенции. Пресилено било! Ами питайте Борисов, той казва, че Скопие може да има претенции към Благоевград при името Северна Македония. Освен това днес в Скопие имат един акъл, а утре някой друг може да има друг акъл.
Интересна политика имат ГЕРБ. От една страна, са против, казват го, вадят стойностни аргументи, а от друга страна, не правят нищо, за да защитят държавния интерес, и то както те са го формулирали. Любопитно, сами ли са решили да не правят нищо, а само да мърморят, или ги е посъветвал някой от началниците?
Това име на Македония може и да не мине заради съпротива в двете държави, но фактът на беззъбието на външната ни политика е подпечатан и подписан. Правителството на Борисов вече действително става опасно за националния интерес, при това този път не иде реч за пари, а за земи. 

 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56