18 Ноември 2018неделя23:48 ч.

Заради договорите с американските ТЕЦ 3 млрд. лв. неустойка грози държавата

/ брой: 112

автор:Евгени Гаврилов

visibility 378

България е заплашена да плати 3 млрд. лв. неустойка, ако развали преждевременно дългосрочните договори за обратно изкупуване на електроенергията от централите "Ей И Ес" край Гълъбово и "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3". Това стана ясно от думите на шефовете на "Ей И Ес-България", президента Оливие Маркет и изпълнителния директор Иван Цанков. Правителството вече поиска от тях и от другата американска ТЕЦ у нас - "КонтурГлобал Марица-изток 3", прекратяване на дългосрочните им договори за изкупуване на ток по преференциални цени и извеждане на двете мощности на свободния пазар. Това ще стане чрез изплащане от страна на Националната електрическа компания (НЕК), която е сключила въпросните контракти, на компенсации за невъзстановяемите разходи на двете централи. За "Ей И Ес" това са 1,3 млрд. евро, а за "КонтурГлобал" - над 700 млн. евро. Част от тези суми вече са се изплатили от дейността на централите и през договорите за изкупуване на тока. Така сега за разтрогването на контрактите трябва да се постигне споразумение какво обезщетение трябва да плати НЕК за преждевременното извеждане на мощностите на борсата. Цанков обаче призна, че ако държавата реши едностранно да прекрати договорите си с двете централи, неустойките, които НЕК трябва да плати по договорите, са цитираните от енергийния министър Теменужка Петкова. Тя обясни преди време, че те са на стойност 3 млрд. лв.
Представителите на компанията "Ей И Ес-България" официално опровергаха вчера твърденията, че според подписаните дългосрочни договори държавата изкупува електроенергията, произведена от едноименната централа край Гълъбово на спекулативно високи цени. 
По данни на КЕВР делът на нашето производство в енергийния микс е 11%, поясни Иван Цанков. Дружеството има 7,5% положителен резултат при 100 млн. лв. годишни приходи. Смехотворни са твърденията, че нашата печалба е 50%. Но тя не е важна, по-важна е възвръщаемостта на активите, която е 5,1% при средно за България 7,5%, допълни Цанков.
До края на юни "Ей И Ес-Гълъбово" ще изпрати в Министерството на енергетиката свой анализ, свързан с дългосрочните договори за изкупуването на електроенергия от централата, обяви Оливие Маркет. 
По време на разговорите с ресорния министър Теменужка Петкова са обсъдени 3 варианта: първият за едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г. При него държавата трябва да плати най-малко 700 млн. евро, колкото са задълженията на централата към инвеститори и доставчици. Вторият вариант предвижда компенсация за разликата между борсовата цена и договорите за обратно изкупуване. При третия вариант се предвижда държавата изцяло да компенсира невъзстановените разходи на компанията. Българското правителство е избрало последния вариант, разкри Маркет. По отношение на друг казус  - внесения през 2014 г. иск от КЕВР Еврокомисията да започне разследване дали дългосрочните договори представляват държавна помощ, Оливие Маркет заяви, че към момента няма официално решение на Брюксел.
Според Иван Цанков стратегически енергийни проекти като АЕЦ "Белене" е невъзможно да се реализират без някаква форма на държавни гаранции. Такива са и дългосрочните договори за изкупуване на произведения ток. Той даде пример с договорите за разлика с пазарните цени, поети от британското правителство за изграждането на АЕЦ "Хинкли Пойнт" за 35 години и цена на тока от 106 евро за мегаватчас.

 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224