14 Декември 2018петък20:18 ч.

Разследване

В лабиринта на корупцията

Как един имот пред училищна сграда разголи скандални намерения за грабеж и тайни договорки в общината на гр. Сандански

/ брой: 112

автор:Велиана Христова

visibility 669

Частните апетити към атрактивни имоти са вероятно най-често срещаното явление по земите български в последните десетилетия. По повод на едно бурно заседание на Общинския съвет в гр. Сандански на 31 май т.г. местни жители се обадиха в ДУМА с молба да се огласи какво всъщност се случва в града на легендарния Яне и с чия благословия. Според тях към зелените площи пред гимназията "Яне Сандански", където се намира и основното училище "Христо Смирненски", а наблизо е и професионалната гимназия "Тимирязев", от години има частни апетити, а в незаконно разположеното там заведение се продава алкохол на ученици, навъртат се проститутки и нощем гърми чалга. Собствениците на заведението печелят тлъсто от години, без в касата на общината да влиза нито лев. Според хората търговският обект е незаконен, построен е някога - през 70-те години на миналия век, от хлебозавода в Сандански, но как е попаднал в ръцете на частници сега, те не знаят. Смятат дори, че някой, пак на частно, е преотдал сладкарницата под наем на друг и събира наеми от него. Обитатели от централната част на града неведнъж са се жалвали безрезултатно в кметството. Дори директорката на гимназията е алармирала, че заведението създава риск за учениците.  
Въпросното общинско заседание от края на месец май е описано подробно от журналистите на регионалния всекидневник в. "Вяра", които са присъствали там и били грубо нападани от общински съветници от ВМРО и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски". Това заседание обаче има дълга предистория.
Какво показа проучването на ДУМА? Теренът пред гимназията е публична държавна собственост, за което има актове от 1998 г., потвърдени в кадастралната карта на града през 2011 г. В устройствения план на гр. Сандански той е отреден като зелена площ за обществено ползване. През 2007 г. обаче фирмата "Св. Врач 2003" ЕООД с управител Андон Янев си изкарва при нотариус нотариален акт за собственост върху сладкарница "Орхидея" (90 кв. м.) и върху прилежащия й терен от 230 кв. м. пред гимназията на основание някаква приватизационна сделка с хлебозавода от 1992 г. През 2007 г. всички служби в града обаче отдавна са наясно, че теренът е актуван като публична общинска собственост. Пита се по какъв начин е издаден въпросният нотариален акт, което е въпрос към прокуратурата. Още повече - в нотариалния акт е записано, че площта се намира в парцел, който... не съществува!
През 2012 г. "Св. Врач 2003" се опитва да прекрати "съсобствеността" си с общината и сетне да заграби за себе си въпросните 230 кв. м. Още тогава специалистите предписват на общината, че трябва чрез съда да се обезсили нотариалният акт на фирмата на основание невярно съдържание и че има всички правни основания за това. Нищо обаче не се случва. В края на 2015 г. "Св. Врач 2003" започва атака да й бъде узаконена "собствеността", като иска да се обособи от общинския терен нов поземлен имот. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Благоевград се обръща за становище към кмета на Сандански Кирил Котев (през април т.г. той бе преизбран и за лидер на ГЕРБ в града - "вся власть советам!"). През февруари 2016 г. Котев отговаря на СГКК, че възразява срещу исканата промяна. На 14 март 2016 г. СГКК отказва на искането на "Св. Врач 2003", за което уведомява фирмата и кмета Котев. Отново обаче нищо не се случва, искане за отмяна на незаконния нотариален акт общината не внася. По въпроса защо кметът Котев не предприема нищо може да се правят само нелицеприятни догадки за задкулисието.
Така се стига до тази година, когато граждани от Сандански, начело с юриста Цветан Димитров, се жалват до Областната администрация в Благоевград от опитите на "Св. Врач 2003" да придобие част от общинския имот и от това, че върху него има незаконно изграден частен търговски обект, съществуващ неизвестно на какво основание. Според данните на системата "Апис" фирмата е собственост на починалия Андон Янев и вероятно преминава в ръцете на двете му дъщери, които са я управлявали и досега. На 26 април т.г. Благоевградският областен управител Бисер Михайлов изпраща до кмета Котев искане да бъде извършена проверка по изнесеното в сигнала и за резултатите в 7-дневен срок да бъдат уведомени жалващите се граждани и областната администрация. Не е известно да има каквито и да било резултати от това. До споменатото по-горе заседание на Общинския съвет на Сандански на 31 май т.г.
Докладна за въпросния казус е включена в дневния ред на заседанието, но в протокола, който е наличен в интернет, не е записано кой я внася. След скандални пререкания обаче точката е... отложена за следващо заседание. Кметът Кирил Котев в този ден удобно е в отпуск. Градоначалникът е изпратил обаче писмо до съветниците, в което заявява, че кафе-сладкарница "Орхидея" е построена в селищен парк, публична общинска собственост, и е със статут на временен обект. А с нотариален акт от 2007 г. на основание приватизационна сделка "Св. Врач 2003" е признат за собственост на павилиона "Орхидея". Толкова. Нищо не се споменава ни за незаконността на нотариалния акт, ни за искането на областния управител, ни дали е имало проверка и какво е показала.
Според общинския съветник от БСП Андон Ризов Общинският съвет е трябвало да вземе решение за обезсилването на незаконния нотариален акт на "Св. Врач 2003" и така да подтикне кмета да вземе мерки по опазването на общинската собственост. Но заинтересовани и лобиращи съветници от ВМРО по искане на Аргиров отложиха точката, за да може "собственикът" на "Орхидея" да продължи да печели от общинската собственост и да се подготви някак "правилно решение" на Общинския съвет. 
В протокола от заседанието личи също, че лобито в Общинския съвет е искало да хариже и 120 дка земеделски земи в землището на с. Ново Ходжово без търг на неизвестния в Сандански Росен Димоларов, управител на "ДИА Консулт" ООД. Андон Ризов активно се бори тази точка да отпадне до изясняване на случая, защото "просто се прави подарък на някого". Лобито отначало се съпротивлява, после ненадейно се съгласява на отлагане. Ризов подозира, че ще се стъкмяват документи.
Всичко, разказано дотук, е само един анатомичен разрез на корупционния начин, по който се замислят и осъществяват у нас далаверите в интерес на частни интереси. Какво друго може да означава това, че един ясен казус за посегателство върху имот - пред училищна сграда и в ущърб на децата, да не говорим за общината, е можел да бъде решен преди поне две години и половина. Но продължава да се мотае из лабиринта на корупцията с благословията на местни величия и слугуващи им лобита.     

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243