18 Ноември 2018неделя13:13 ч.

Долу "Многая лета!"

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 619

Министър Каракачанов, като оправи хала на армията, се зае с "най-смислената реформа", както рече един присъдружен на властта вестник - хората вече няма да коленичат, когато отдават почит на националните герои, загинали за България. На 3 март, 19 февруари, 2 юни ще коленичат военните в строя, а гражданите само ще навеждат глава в минутата мълчание. От военните церемонии отпада и маршът "Коль славен...", който се изпълнява от гвардейски оркестър, вместо него - барабанен марш, предвиждат промени в устава за войсковата служба. И защо? Ами, защото при навеждането възрастните изпадали в неудобни пози (като в храстите - както ни казва просташки споменатата газета), а "Коль славен..." бил руски имперски химн.
"О, свещена простота!", казал Ян Хус, виждайки бедна жена, която пъха съчка в кладата, на която го изгарят. Откъде да знаят Каракачанов & Ко, че "Коль славен наш Господь в Сионе" (корифеите на рИформата поне да бяха научили правилното название) е знаменита песен на руския композитор на църковна хорова музика Дмитрий Бортнянски (ХVIII в.) и става неофициален химн на Русия, но по-късно -  и задължителен химн на воинските церемонии в Германия, който се изпълнява преди националния химн.
Колкото до патологичната ненавист към Русия, обзела някои министри, в желание да им помогна им подсказвам да премахнат колкото може по-скоро хибридното оръжие на Путин - църковното песнопение "Многая лета", написано впрочем от същия Бортнянски и изпълнявано у нас от всички - от грамадния български бас Борис Христов до гуляйджиите на всеки рожден ден. Вън сталинските номера на Москва!         
Това ли му е проблемът на Каракачанов на фона на състоянието - кадрово, финансово и всякакво, до което са доведени въоръжените ни сили?! Както е тръгнало, утре ще измислят, че е архаично и демоде да спираме на място и да заставаме прави на 2 юни в 12 часа, когато зазвучат сирените в цялата страна. Като се разхождат уж да берат акъл по целия свят с нашите пари, поне да видят как в Полша например хората коленичат - ама истински, на церемониите в памет на националните си герои. А тук случайни проходимци в днешната ни история натрапиха в учебниците на децата, че националните ни герои "не са се ползвали с добро име" като Левски и Ботев, или пък са били "терористи" като Вапцаров. Сега ще премахнат и знаците за почит към загиналите за България, с които от памтивека българинът КОЛЕНИЧИ пред подвига им.
Е, махнете всичко свято и вървете да навеждате глави пред "началниците" из Европата и отвъд. Това го можете.              

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223