21 Март 2019четвъртък12:47 ч.

Долу "Многая лета!"

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 1057

Министър Каракачанов, като оправи хала на армията, се зае с "най-смислената реформа", както рече един присъдружен на властта вестник - хората вече няма да коленичат, когато отдават почит на националните герои, загинали за България. На 3 март, 19 февруари, 2 юни ще коленичат военните в строя, а гражданите само ще навеждат глава в минутата мълчание. От военните церемонии отпада и маршът "Коль славен...", който се изпълнява от гвардейски оркестър, вместо него - барабанен марш, предвиждат промени в устава за войсковата служба. И защо? Ами, защото при навеждането възрастните изпадали в неудобни пози (като в храстите - както ни казва просташки споменатата газета), а "Коль славен..." бил руски имперски химн.
"О, свещена простота!", казал Ян Хус, виждайки бедна жена, която пъха съчка в кладата, на която го изгарят. Откъде да знаят Каракачанов & Ко, че "Коль славен наш Господь в Сионе" (корифеите на рИформата поне да бяха научили правилното название) е знаменита песен на руския композитор на църковна хорова музика Дмитрий Бортнянски (ХVIII в.) и става неофициален химн на Русия, но по-късно -  и задължителен химн на воинските церемонии в Германия, който се изпълнява преди националния химн.
Колкото до патологичната ненавист към Русия, обзела някои министри, в желание да им помогна им подсказвам да премахнат колкото може по-скоро хибридното оръжие на Путин - църковното песнопение "Многая лета", написано впрочем от същия Бортнянски и изпълнявано у нас от всички - от грамадния български бас Борис Христов до гуляйджиите на всеки рожден ден. Вън сталинските номера на Москва!         
Това ли му е проблемът на Каракачанов на фона на състоянието - кадрово, финансово и всякакво, до което са доведени въоръжените ни сили?! Както е тръгнало, утре ще измислят, че е архаично и демоде да спираме на място и да заставаме прави на 2 юни в 12 часа, когато зазвучат сирените в цялата страна. Като се разхождат уж да берат акъл по целия свят с нашите пари, поне да видят как в Полша например хората коленичат - ама истински, на церемониите в памет на националните си герои. А тук случайни проходимци в днешната ни история натрапиха в учебниците на децата, че националните ни герои "не са се ползвали с добро име" като Левски и Ботев, или пък са били "терористи" като Вапцаров. Сега ще премахнат и знаците за почит към загиналите за България, с които от памтивека българинът КОЛЕНИЧИ пред подвига им.
Е, махнете всичко свято и вървете да навеждате глави пред "началниците" из Европата и отвъд. Това го можете.              

 

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55