18 Ноември 2018неделя23:49 ч.

На опашката на ЕС сме по спазване на трудовите права

Синдикатите с жалба срещу България в Съвета на Европа за нарушение на правото на колективно договаряне на държавните служители

/ брой: 111

автор:Аида Паникян

visibility 198

България заедно с Буркина Фасо, Гана и Мадагаскар е в III група по спазване на трудовите права от общо 6 според Глобалния индекс на Международната организация на труда (МОТ), в който са включени 142 държави. От европейските страни в същата група са Испания, Полша, Унгария. В рамките на ЕС обаче страната е на последно място по спазване на трудовите права, сочат данните от доклада, оповестени от КНСБ.
В Европа 58% от работодателите нарушават синдикалните права на работниците.
КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят жалба срещу България в Съвета на Европа за нарушение на правото на колективно договаряне на държавните служители, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката са категорични, че държавата в качеството си на работодател нарушава международни договори, като според Закона за МВР не дава право на присъединяване към национални синдикати на съществуващите в МВР синдикати. Освен това по закон се забранява сдружаването на работещите в съдебната система.
Най-често споменаваният сектор с нарушения на трудовите права е хотелиерството и ресторантьорството, коментира Пламен Димитров. Той обясни, че до началото на юни у нас са регистрирани почти толкова сезонни работници от трети страни, колкото са били през 2017 г., когато бяха над 3500.
Над 62% от всички нарушения са в областта на осигуряването на здравословни безопасни условия на труд. През 2017 г. трудовите злополуки са повече от предходната година, подчерта националният секретар по безопасни и здравословни условия на труда Огнян Атанасов. Масово не се провеждат инструктажи в предприятията.
Най-често нарушенията са свързани с работното време, почивките и отпуските се установяват в търговията на дребно, ресторантьорството, туризма. Други често срещани нарушения са свързани със сумирането на работно време и неизплащането на положения извънреден труд, обясни Величка Микова от синдиката. Според констатациите на ГИТ работодателите не разработват графици при сумирано изчисляване на работното време, често не изплащат нощен и извънреден труд при сумирано работно време, както и за работа в празнични или почивни дни.
Най-много случаи на работа без сключен и регистриран трудов договор има в строителството, търговията на дребно, растениевъдството, животновъдството, лова.


КТ "Подкрепа" иска 10 пъти увеличение на заплащането при нощен труд

КТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да бъде процент от минималната заплата и да се ограничи полагането му в определени граници. Това съобщи пред журналисти в Ловеч президентът на конфедерацията Димитър Манолов. Според него десетократно увеличение на заплащането би било справедливо. В България 400 хил. души системно полагат нощен труд.
"На годишната конференция на МОТ в българския доклад включихме тази тема и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се плаща по 12 евроцента на час, което е абсурд", каза Манолов. Според него от 10 години не е променян размерът на това заплащане. "България е една от страните, в които се полага най-много нощен труд, който е изключително вреден за здравето на хората, така че ние ще продължим тази кампания", каза Манолов и обяви, че по темата идната седмица ще се проведе международна конференция.
 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224