19 Март 2019вторник17:59 ч.

На опашката на ЕС сме по спазване на трудовите права

Синдикатите с жалба срещу България в Съвета на Европа за нарушение на правото на колективно договаряне на държавните служители

/ брой: 111

автор:Аида Паникян

visibility 368

България заедно с Буркина Фасо, Гана и Мадагаскар е в III група по спазване на трудовите права от общо 6 според Глобалния индекс на Международната организация на труда (МОТ), в който са включени 142 държави. От европейските страни в същата група са Испания, Полша, Унгария. В рамките на ЕС обаче страната е на последно място по спазване на трудовите права, сочат данните от доклада, оповестени от КНСБ.
В Европа 58% от работодателите нарушават синдикалните права на работниците.
КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят жалба срещу България в Съвета на Европа за нарушение на правото на колективно договаряне на държавните служители, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката са категорични, че държавата в качеството си на работодател нарушава международни договори, като според Закона за МВР не дава право на присъединяване към национални синдикати на съществуващите в МВР синдикати. Освен това по закон се забранява сдружаването на работещите в съдебната система.
Най-често споменаваният сектор с нарушения на трудовите права е хотелиерството и ресторантьорството, коментира Пламен Димитров. Той обясни, че до началото на юни у нас са регистрирани почти толкова сезонни работници от трети страни, колкото са били през 2017 г., когато бяха над 3500.
Над 62% от всички нарушения са в областта на осигуряването на здравословни безопасни условия на труд. През 2017 г. трудовите злополуки са повече от предходната година, подчерта националният секретар по безопасни и здравословни условия на труда Огнян Атанасов. Масово не се провеждат инструктажи в предприятията.
Най-често нарушенията са свързани с работното време, почивките и отпуските се установяват в търговията на дребно, ресторантьорството, туризма. Други често срещани нарушения са свързани със сумирането на работно време и неизплащането на положения извънреден труд, обясни Величка Микова от синдиката. Според констатациите на ГИТ работодателите не разработват графици при сумирано изчисляване на работното време, често не изплащат нощен и извънреден труд при сумирано работно време, както и за работа в празнични или почивни дни.
Най-много случаи на работа без сключен и регистриран трудов договор има в строителството, търговията на дребно, растениевъдството, животновъдството, лова.


КТ "Подкрепа" иска 10 пъти увеличение на заплащането при нощен труд

КТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да бъде процент от минималната заплата и да се ограничи полагането му в определени граници. Това съобщи пред журналисти в Ловеч президентът на конфедерацията Димитър Манолов. Според него десетократно увеличение на заплащането би било справедливо. В България 400 хил. души системно полагат нощен труд.
"На годишната конференция на МОТ в българския доклад включихме тази тема и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се плаща по 12 евроцента на час, което е абсурд", каза Манолов. Според него от 10 години не е променян размерът на това заплащане. "България е една от страните, в които се полага най-много нощен труд, който е изключително вреден за здравето на хората, така че ние ще продължим тази кампания", каза Манолов и обяви, че по темата идната седмица ще се проведе международна конференция.
 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53