21 Ноември 2018сряда23:10 ч.

Нов шеф, стари болки

/ брой: 110

автор:Аида Паникян

visibility 883

На нов шеф и малко прасе не се радвай, защото не знаеш каква свиня ще излезе, гласи приказка  от съвременния наш фолклор. Затова и отзвукът за новия шеф на лекарската съсловна организация е приглушен. Освен за това, че е представител на верига частни болници, та може да се очаква  частното лоби трайно да се настани и в съсловието.
Едва ли някому би направило впечатление това, ако границата между частни и държавни/общински болници не бе толкова дълбока. Работещите в държавните и общинските болници продължават да се гърчат без пари за лекарства, консумативи,  заплати. Получават заработеното си само когато Бащицата премиер се разпореди "ядовито". А той го прави, ако, и когато, има евентуален изборен интерес. Така се създава и разделението между работещите в тези лечебни заведения. Нищо, че според конституцията, не би трябвало да се делят различните видове собственост в системата на здравеопазването.
Законът дава много права на съсловната организация и съответно тя има в ръцете си немалко инструменти да повлияе на системата. Стига да бъдат използвани разумно и навреме. Помним как преди години ръководството на съсловието забравяше недоволството на лекарите, щом премиерът обещаеше исканите пари в навечерието на протестите.
Доверието на ръководството на съсловната организация не идва само от лекарите. То идва и от обществото, защото, ако хората не вярват на лекарите, не вярват и на системата. Затова лидерите на съсловието не трябва да се борят само за възнагражденията. Иначе ще продължаваме да бъдем свидетели на процеса, в който системата на здравеопазването погубва напредъка в родната медицина с административно налагане на различни лимити. Едва ли обществото би недоволствало от разумна и мотивирана регулация и обоснован строг контрол. Но не и от самоцелни ограничения, щукнали в нечия глава с власт.

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227