10 Декември 2018понеделник14:02 ч.

Гърч с парното

/ брой: 109

автор:Евгени Гаврилов

visibility 487

От другия месец топлинният удар за повечето хора е гарантиран. Не става дума за горещниците, които по правило са през юли, а за задаващите се още по-високи сметки за ток, парно и топла вода, които ни подготвя Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е най-голямото поскъпване от април м.г., когато цената на топлото хвръкна с близо 25%.
Шефът на КЕВР Иван Иванов близо два месеца се поти и гърчи в опитите си да обяснява и оправдава поредния ценови шок. Носи от девет кладенеца вода. Високите цени са неизбежни. За тях са виновни скъпотията на международните пазари, където се търгуват енергоносителите, лошото състояние на топлопреносната мрежа, проблемите на затъналите до гуша в задължения топлофикационни дружества.
И нито дума за лошите услуги, предлагани от тези дружества. Още не е затихнал скандалът с високите сметки за парно през март. Специално в София те бяха надути с 60%. Тогава пак ни баламосваха с международното положение и наредбата за топлоснабдяване. Изглежда всичко в тази държава така е устроено, че да затруднява, а не да помага на хората. Човек трябва да е магистър по математика, за да се ориентира във формулите за ценообразуването, които съпътстват сметките на "Топлофикация София".
Миналия месец оттам обявиха график за предстоящите през лятото ремонти. После се отметнаха от него, защото имали проблеми, и поради тази причина той едва ли ще бъде спазен. И после се чудим защо през зимата радиаторите често са студени. Примерите за останалите на студено столични квартали са от миналата зима. Тогава няма за какво да се чудят в топлофикациите защо хората не плащат. Логиката на потребителите е желязна - не могат да ме карат да плащам за нещо, което не съм получил. И в повечето случаи правото е на тяхна страна. Друг е въпросът, че няма кой да ги защити, и те са принудени да свалят радиатори.

 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239