26 Март 2019вторник19:22 ч.

Закони за канавката

/ брой: 108

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

Дълги години у нас се водеше спор дали трябва да има отделно министерство, което се занимава с проблемите на туризма. За този значим за българската икономика сектор бе създавана ту отделна агенция, ту го пращаха към Министерството на икономиката в девета глуха. При последните няколко правителства, не и без желанието на браншовите организации, бе обособено отделно министерство. След серията от скандали, в което то бе замесено обаче, възниква въпросът, струваше ли си всичко това, още повече с такъв министър.
Щом дойде летният сезон, вицепремиерът Валери Симеонов и министър Николина Ангелкова се хващат за гушите, главно около проблемите на "Слънчев бряг", който отдавна е станал символ на мутренския туризъм у нас. Симеонов и вчера прояви активност, като сезира прокуратурата за незаконно строителство на 11 обекта на плажа в "Слънчев бряг". Ще иска и проверка на законността на схемата за преместваемите обекти на плажа, подписана от Ангелкова. 
Двамата министри имат различни позиции за  законността на обектите. Спорът се разгоря покрай петте най-големите дискотеки, сред които "Бедрум", "Какао бийч", "Кубанита". Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие министърът на туризма има право да издава схеми за поставянето на преместваеми съоръжения на плажа. Това е направила Ангелкова. Тя им е дала и удостоверения, че са нощни барове, за да могат да работят през нощта. Това се оказва нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), който твърди, че преместваем обект е до 15 кв. м с височина от 3 м, който може да се пренесе от едно място на друго. Петте дискотеки на плажа обаче са с площ от 1300 до 1500 кв. м. Случаи, при които един закон отменя разпоредби на друг, не са рядкост в родното законодателство. Проблемът е, че подписът на един министър праща в канализацията цялото законодателство. Защо тогава ни трябва подобно министерство. 
 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58