21 Ноември 2018сряда11:06 ч.

Закони за канавката

/ брой: 108

автор:Евгени Гаврилов

visibility 495

Дълги години у нас се водеше спор дали трябва да има отделно министерство, което се занимава с проблемите на туризма. За този значим за българската икономика сектор бе създавана ту отделна агенция, ту го пращаха към Министерството на икономиката в девета глуха. При последните няколко правителства, не и без желанието на браншовите организации, бе обособено отделно министерство. След серията от скандали, в което то бе замесено обаче, възниква въпросът, струваше ли си всичко това, още повече с такъв министър.
Щом дойде летният сезон, вицепремиерът Валери Симеонов и министър Николина Ангелкова се хващат за гушите, главно около проблемите на "Слънчев бряг", който отдавна е станал символ на мутренския туризъм у нас. Симеонов и вчера прояви активност, като сезира прокуратурата за незаконно строителство на 11 обекта на плажа в "Слънчев бряг". Ще иска и проверка на законността на схемата за преместваемите обекти на плажа, подписана от Ангелкова. 
Двамата министри имат различни позиции за  законността на обектите. Спорът се разгоря покрай петте най-големите дискотеки, сред които "Бедрум", "Какао бийч", "Кубанита". Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие министърът на туризма има право да издава схеми за поставянето на преместваеми съоръжения на плажа. Това е направила Ангелкова. Тя им е дала и удостоверения, че са нощни барове, за да могат да работят през нощта. Това се оказва нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), който твърди, че преместваем обект е до 15 кв. м с височина от 3 м, който може да се пренесе от едно място на друго. Петте дискотеки на плажа обаче са с площ от 1300 до 1500 кв. м. Случаи, при които един закон отменя разпоредби на друг, не са рядкост в родното законодателство. Проблемът е, че подписът на един министър праща в канализацията цялото законодателство. Защо тогава ни трябва подобно министерство. 
 

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 114

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 196

/ брой: 226