19 Март 2019вторник08:40 ч.

За ДПС преименуването на местности в България било Възродителен процес

/ брой: 108

автор:Ростислава Иванова

visibility 412

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като Възродителен процес преименуването с български имена на над 800 местности в Старозагорска област. В декларация от парламентарната трибуна той заклейми решението на Общинския съвет в Стара Загора да се сменят старите турски наименования. Решението е вредно за българската демокрация, нарушава етническия модел и е провокация за националната сигурност, смята Карадайъ.
Лидерът на ДПС настоя за диалог в обществото и за помирение с миналото и историята. Той обвини ГЕРБ, че е направил национализма основна държавна политика и се е подиграл с чувствата на мюсюлманите. Карадайъ изрази опасение, че това е само началото - вече имало предложения и от други общински съвети. Председателят на парламента Цвета Караянчева му отне думата, защото е просрочил 10-те минути. Това ядоса депутатите от ДПС и те заскандираха "Оставка".
Проф. Станислав Станислав от "Атака" заяви, че българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, а е създаден след Освобождението. "И ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да правят", отбеляза Станилов. В заключение националистът обобщи, че "ние решаваме какво да става в България", а Караянчева му поиска уточнение: "Имате предвид българските граждани ли?" "Когато говорите за разнообразието по българската земя от религии, етноси и имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти", разгневи се на атакиста Йордан Цонев от ДПС.
На 28 юни се очаква Общинският съвет в Шумен да обсъди искането на съветника от "Атака" Добрин Чайлев за създаване на временна комисия, която да проучи турско-арабските имена на местностите в общината и да ги замени с български.
 

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 53

Президентът създаде Стратегически съвет

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 53

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 57

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 53

Париж и Хага скептични към Скопие в ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 135

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 80

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 126

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 93

/ брой: 53