26 Март 2019вторник19:20 ч.

"Дженеръл Дайнамикс" представи българската "Пираня"

На изложението "Хемус-2018" бяха показни три машини за конкурса на БА за нов бронетранспортьор

/ брой: 108

автор:Георги Георгиев

visibility 882

Американската корпорация "Дженеръл Дайнамикс" представи на завършилото в края на миналата седмица в Пловдив военно изложение "Хемус-2018" нова версия на бронираната бойна колесна машина "Пираня", която е разработена специално за българския конкурс за оборудване на батальонни бойни групи на Българската армия с нови бронирани бойни машини. Припомняме, че на 16 май т.г. правителството гласува да бъдат заделени 1,6 млрд. лв. за покупката на 150 колесни бронемашини 8х8, от които 90 линейни и 60 в специални варианти. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви по време на "Хемус-2018", че очаква договорът с бъдещия доставчик да бъде сключен до края на годината.
Представеният от американците модел на "Пираня" е оборудван с боен модул на израелската фирма "Елбит" UT30 Mk.2. Той разполага с 30-мм автоматично оръдие "Бушмастър" с двойно подаване на боеприпаси, картечница калибър 7,62-мм и сдвоена пускова установка за противотанкови ракети. Новата версия на "Пираня" е оборудвана и с бойна информационна система на "Дженерал Дайнамикс". През 2017 американците представиха "Пираня", оборудвана с оръжейна система, произведена от израелската компания "Рафаел", пред български военни на военния учебен полигон "Тюлбето", край Казанлък.
"Пираня" е семейство многоцелеви колесни бронирани машини, разработени от швейцарската фирма "Моваг", която от 2010 г. влиза в състава на "Дженеръл Дайнамикс". "Пираня" се произвежда във варианти с колесна база 4х4, 6х6, 8х8, 10х10 и във варианти на бронетранспортьор, бойна машина пехотата, разузнавателна машина, командно-щабна машина, санитарна машина, ремонтна машина. Пет поколения от тези бронемашини се намират на въоръжение в над 20 страни по света. Последните сключени договори са с армиите на Дания, Румъния и Испания.
Освен американците свои бронемашини на изложението показаха и финландците от фирмата "Патриа" с БТР AMV, който пак се предлага с израелски боен модул на фирмата "Рафаел". Този БТР извърши и бойни стрелби на полигона "Змеево". В момента БТР-ът на "Патриа" се произвежда по лиценз в Полша под името "Росомаха", закупена е от армиите на Хърватия и Словения и влиза в плановете на словашката армия.
Свой БТР показа и френската компания "Некстер". Бронираната машина VBCI e с двуместна купола с 40-мм автоматично оръдие, стрелящо с телескопични снаряди. Този вариант наскоро бе закупен от Катар, но цената му се смята доста висока за българските възможности. Според запознати именно ценовият фактор е станал причина в Пловдив да не бъде показан "на живо" германският БТР "Боксер", който обаче през тази година беше представен пред българските военни в Института по отбраната. Въпреки това "Боксер" ще бъде подложен на изпитания в нашата страна. Той е закупен от Германия, Холандия, Литва, Австралия и има добри шансове във Великобритания.
Сред показаните на "Хемус-2018" модели бе и този на турската компания "Отокар". В Пловдив бе представен БТР ARMA със собствен боен модул "Мизрак" с американско 30-мм оръдие.
Според очакванията на български и чужди експерти, българското МО най-вероятно ще избира между американското и финландското предложение.БТР "Пираня" с боен модул на фирмата "Елбит" за българския конкурсБТР "Патриа" с израелски боен необитаем модул на фирмата "Рафаел"БТР VBCI на френската компания "Некстер"

Снимки  www.shephardmedia.com

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58