24 Март 2019неделя01:41 ч.

Товарете бронза в бурета

/ брой: 107

автор:Георги Георгиев

visibility 1048

Няма как, като гледа човек какво се случва с "Бронзовата къща", да не се сети за: "Товарете портокалите в бурета" - емблематичната телеграма, която великият комбинатор от "Златният телец" Остап Бендер изпраща, за да покаже на милионера Корейко, че е сериозен човек.
След като вече една година се пропагандира, включително в Столичния общински съвет, от посолството на Австрия, от Софийската градска художествена галерия, от медии колко уникално добра за София и България е конструкцията на скулптора от Виена Пламен Деянофф, днес сме изправени пред изумително фиаско, което старателно се неглижира.
От понеделник творецът Деянофф прибира материалите за произведението си, но не в бурета все пак, а в камиони и го откарва "на друго място". Дори обещава да се върне, като бъде готов. От общината препращат журналистите към автора, който имал пълния ангажимент по изграждането, според ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов. Класическо измиване на ръце и отмятане на отговорността от СОС, който гласува да бъде монтирана инсталацията. Утре Деянофф ще си отиде във Виена, а нашите хубосници тука пак ни лук яли, ни лук мирисали, ама потрошиха поне 60 000 лв.
В същото време художникът Петко Дурмана публикува в ютуб видео от 28 март т.г. от обсъждане на "Бронзовата къща" във виенската галерия Кунстхале, където Пламен Деянофф без стеснение разказва как политици в София му обяснили, че за да бъде постоянна неговата творба в София, трябва да бъде обявена за временна, защото иначе трябвало да има конкурс, т.е. подучавали са го как да се избегне конкурсът. Деянофф казва пред виенчани: "Така успяваха да заобиколят реда, че това е нещо временно, че не е за постоянно." Така излиза, че цялата работа, както се и подозираше, е зачената в лъжа, измама и грях, а резилът, в който бе забъркан и президентът на Австрия, накрая се оказва направо закономерен.
Впрочем, ако "Бронзовата къща" бъде обявена за постоянен обект, Деянофф и СОС ще имат време да си я строят до Второ пришествие.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56