19 Декември 2018сряда08:50 ч.

ЕЙ ТАКА СЕ ПРАВИ...

Българската песен е хубава, защото за нея са работили десетки талантливи творци

/ брой: 107

автор:Лозан Такев

visibility 244

Преди месец настъпи промяна в "Шоуто на Слави". Появи се новата рубрика "Глей как се прави..." с участието на Криско. И хоп, още в петък на 25 май т.г. гледахме втората част от "гостуванката" на Митко Щерев при Слави Трифонов.
Нещо лично и нищо лично. Митко заслужава внимание именно на 24 май, ако става дума за принос в културата, особено в музиката. Иначе ще продължим и на 24 май в Деня на славянската култура, писменост и българския език да гледаме харема на Кьосем във великолепния век на османската империя, като че ли още сме под присъствието на османската империя. Не че не е така, но защо и в деня на Кирил и Методия трябва да търпим това многовековно унижение!
 Два дни все пак екипът на "Шоуто на Слави" ни достави удоволствието да слушаме и говорим за българска популярна музика и култура. А Митко Щерев в това отношение има какво да предложи. Приятна беше атмосферата, разказите около някои песни, дори около отношението на съветската публика към неговите рецитали в миналия век. Чухте ли как се е родила песента "Утре" върху белия роял в Ташкент! И как са създадени песните за филма "Осъдени души" на Въло Радев, "Скъпи мой, мили мой" на Едуард Захариев, как "Молитва за дъжд" по прозата на Димитър Василев става заглавие на албума на "Диана експрес"
Е, десетина песни не са всичко от портфейла на  филмовия композитор на столетието, но все пак и това беше символичен жест към любовта на публиката към този обичан музикант и артист. Нали на 24 май споменахме имената на заслужили творци в българската култура. Нали не сте чували другаде имената на творци като Добри Жотев, на Димитър Василев, на Въло Радев, на Иван Пейчев, Петър Василев, Стефан Банков, Иля Велчев, Димитър Керелезов, Лъчезар Станчев... Иначе излиза, че за културата днес единствено са достатъчни Криско, Графа, Георги Господинов, Стефан Вълдобрев, Лиляна Филипова, Камен Донев и още няколко днес временно актуални имена. Някой вече беше писал, че при тях има пет процента талант и 95 процента политическа реклама, защото са грантаджии или близки до "Америка за България", а защо не и "Америка ЗАД България". Може да е пресилено, но е близко до истината.
 Вероятно подборът не е най-пълен при срещата с Митко Щерев. Та той има над тридесет и пет участия като филмов композитор, да не говорим за песните му за Лили Иванова, за детските му песни в телевизията, за политическите му пристрастия. Веднага ще се сетите, че е написал и музиката за филма "Човек от народа", за филмите на Иванка Гръбчева  за банкера Буров и "Ваканцията на Лили", ще попитате защо в предаването не чухте песни като "Има любов" (Емил Димитров и Богдана Крадочева) "Стари мой приятелю", Хризантеми", "Северина", "Нямо кино", "Бяла любов", "Елеонора". Те не са ли хитове? Не е ли хит песента, взела награда "Мое море" в изпълнение на Невена Цонева през 2006 г. в Бургас?
  Поне още две-три предавания трябваше да се посветят на Митко Щерев, но и тези двете напомниха за сериозни пропуски в политиката на телевизиите по отношение на приноса на дейците в българската естрада за българската духовност и култура.
 Имаме дълг към Тончо Русев, към Найден Андреев, към Вили Казасян, към Александър Йосифов, към Йосиф Цанков, към Борис Карадимчев, Зорница Попова, Мария Нейкова... Към колко още автори!? Казали ли сме всичко за Паша Христова, за Борис Буджунов, за Боян Иванов, за Борислав Грънчаров, за Емил Димитров даже! Ами Леа Иванова, Георги Кордов, Катя Филипова, Маргарита Димитрова, Бисер Киров?
 В подобни изяви и дует "Ритон", и Йорданка Христова, и Богдана Карадочева, и Мая Нешкова, и Етиен Леви, и Маргарита Хранова, и Орлин Горанов, и Михаил Белчев, и Росица Кирилова, и Силвия Кацарова, "Щурците", "Сигнал", "ФСБ" - поне още двадесет техни колеги имат място да споделят трудности и радости в творческия процес, в срещите си с публиката, която накрая е истинското незаобиколимо жури за оценката и в кастинга за онова, което ще остане и след тях!
Българската песен е хубава, защото за нея работят още десетки талантливи творци. Сега е време да подсетим продуцентите, че има какво още да покажат и да кажат с нотите си Стефан Димитров, Георги Костов, Стефан Диомов, Кирил Икономов, Развигор Попов, Атанас Косев, Александър Кипров, има какво да чуем от поне още двайсетина почти  забравени композитори, поети и аранжори, от изпълнителите на техните творби... И всичко това само ще обогати и културата ни, и духовното ни самочувствие, че наистина сме дали нещо на света.
 Видяхте как се прави и как доставя удоволствие непринудено и със самоирония даже една телевизионна импровизация с композитор, който смята, че вече не е актуален, но е още обичан и харесван като мелодик, като филмов композитор, като любимец на певци и публика... Чухте как публиката сама пее песните на любимите автори, как остава удовлетворена от шоуто, в което сама участва. А това не е ли достатъчно? И не е ли причина за поощрение и повторение!
Ей така се прави, драги зрители!


Митко Щерев


Бисер Киров

 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246