20 Ноември 2018вторник18:49 ч.

Ананиев увърта за „Евротрансплант”

Отговорът на министъра е уклончив, твърди, че 4 души ще бъдат оперирани в Англия и Франция

/ брой: 105

автор:Аида Паникян

visibility 456

Има ли към момента България договор с фондация "Евротрансплант" и ако действително е прекратен, кога ще бъде налице. Това пита при парламентарния контрол депутатът от БСП Антон Кутев министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Кутев цитира и писмо от проф. Валтер Клепетко от Клиниката по белодробни болести във Виена от 28 май, според което лечебното заведение не прави трансплантации на пациенти от страни, които нямат договор с "Евротрансплант".
"Наистина водим интензивни разговори с "Евротрансплант". Не искам да се ангажирам с конкретен срок, мисля, че са необходими няколко седмици, за да финализираме тези разговори. Наистина водим интензивни разговори за "Евротрансплант". Това са конфиденциални теми, затова не искам да отворим тази тема. Работим, поне този екип, по сключването на новия договор, търсим и други болници", заяви министърът, но така и не стана ясно дали говори за споразумението с "Евротрансплант" или с Виенската болница, както и кога се очаква да има договор. По думите му е задвижена процедурата за присаждане на бял дроб на 4-има пациенти - трима във Франция и един за комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб в Англия, чакат се оферти.
Обменът на органи се осъществява въз основа на двустранното споразумение между фондацията и Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), което е в сила от януари 2014 г. Всяка година бордът й извършва одит на всички болници в осемте държави членки на "Евротрансплант". Въз основа на резултатите от одита бордът разрешава дали да бъдат продължени двустранните споразумения. В България са извършени 4 отида от 2014 до 2017 г. и оценките са били положителни. Споразумението с "Евротрансплант" е задължително условие за подписване на двустранни споразумения с трансплантационен център от държава членка на фондацията за приемане на български граждани. За белодробните трансплантации страната ни имаше споразумение с Трансплантационния център АКН във Виена. Срокът на споразумението е изтекъл през май 2017 г. Тогава бордът уведомил ИАТ, че одобрява асоциираното членство на България за продължаване на двустранни споразумения. Секретариатът на "Евротрансплант" обаче е представил нов ред на двустранно сътрудничество. Той се свежда до това, че националният компетентен орган на центъра, който не е член на "Евротрансплант" (в случая ИАТ) и центърът, който не е член на фондацията (български трансплантационен център), съвместно трябва да изпращат молба до Управителния съвет на "Евротрансплант" за сключване на споразумение. По думите на министъра след изтичане на споразумението с АКН-Виена ИАТ осъществила контакти и с други европейски държави, които не са член на "Евротрансплант", в търсене на оферти за белодробна трансплантация за наши пациенти.
"Губят се 11 месеца - от май 2017 до април 2018 г. няма придвижване на документи. Ако през април 2018 г. ИАТ е подавала документи, тези срещи, които сме правили с Бойко Пенков, вече са минали и едва след това са взети мерки", репликира Кутев. ДУМА припомня, че на 15 февруари проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в чужбина бе разискван на заседание на парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. В началото на миналата седмица пациенти протестираха пред МЗ. По-късно потърсиха помощ за решаване на проблема си в централата на БСП.

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225