24 Март 2019неделя01:46 ч.

Ананиев увърта за „Евротрансплант”

Отговорът на министъра е уклончив, твърди, че 4 души ще бъдат оперирани в Англия и Франция

/ брой: 105

автор:Аида Паникян

visibility 722

Има ли към момента България договор с фондация "Евротрансплант" и ако действително е прекратен, кога ще бъде налице. Това пита при парламентарния контрол депутатът от БСП Антон Кутев министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Кутев цитира и писмо от проф. Валтер Клепетко от Клиниката по белодробни болести във Виена от 28 май, според което лечебното заведение не прави трансплантации на пациенти от страни, които нямат договор с "Евротрансплант".
"Наистина водим интензивни разговори с "Евротрансплант". Не искам да се ангажирам с конкретен срок, мисля, че са необходими няколко седмици, за да финализираме тези разговори. Наистина водим интензивни разговори за "Евротрансплант". Това са конфиденциални теми, затова не искам да отворим тази тема. Работим, поне този екип, по сключването на новия договор, търсим и други болници", заяви министърът, но така и не стана ясно дали говори за споразумението с "Евротрансплант" или с Виенската болница, както и кога се очаква да има договор. По думите му е задвижена процедурата за присаждане на бял дроб на 4-има пациенти - трима във Франция и един за комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб в Англия, чакат се оферти.
Обменът на органи се осъществява въз основа на двустранното споразумение между фондацията и Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), което е в сила от януари 2014 г. Всяка година бордът й извършва одит на всички болници в осемте държави членки на "Евротрансплант". Въз основа на резултатите от одита бордът разрешава дали да бъдат продължени двустранните споразумения. В България са извършени 4 отида от 2014 до 2017 г. и оценките са били положителни. Споразумението с "Евротрансплант" е задължително условие за подписване на двустранни споразумения с трансплантационен център от държава членка на фондацията за приемане на български граждани. За белодробните трансплантации страната ни имаше споразумение с Трансплантационния център АКН във Виена. Срокът на споразумението е изтекъл през май 2017 г. Тогава бордът уведомил ИАТ, че одобрява асоциираното членство на България за продължаване на двустранни споразумения. Секретариатът на "Евротрансплант" обаче е представил нов ред на двустранно сътрудничество. Той се свежда до това, че националният компетентен орган на центъра, който не е член на "Евротрансплант" (в случая ИАТ) и центърът, който не е член на фондацията (български трансплантационен център), съвместно трябва да изпращат молба до Управителния съвет на "Евротрансплант" за сключване на споразумение. По думите на министъра след изтичане на споразумението с АКН-Виена ИАТ осъществила контакти и с други европейски държави, които не са член на "Евротрансплант", в търсене на оферти за белодробна трансплантация за наши пациенти.
"Губят се 11 месеца - от май 2017 до април 2018 г. няма придвижване на документи. Ако през април 2018 г. ИАТ е подавала документи, тези срещи, които сме правили с Бойко Пенков, вече са минали и едва след това са взети мерки", репликира Кутев. ДУМА припомня, че на 15 февруари проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в чужбина бе разискван на заседание на парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. В началото на миналата седмица пациенти протестираха пред МЗ. По-късно потърсиха помощ за решаване на проблема си в централата на БСП.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56