19 Март 2019вторник10:55 ч.

Ценности

Живи уроци по истинска история

През Лудогорието за 33-ти път върви походът "По стъпките на четата на Таньо войвода"

/ брой: 104

автор:Велиана Христова

visibility 723

Винаги ми е било чудно, че когато отбелязваме Деня на Ботев, малцина се сещат за втората чета - тази на Таньо войвода, която слиза на брега на Дунава в същия ден и има почти същата съдба. А причината е, че малцина знаят изобщо за съществуването й. Не е така обаче в Североизточна България, където от 30 май до 2 юни минава походът "По стъпките на четата на Таньо войвода", в който участват ученици главно от Северна България - вече 33 години от 1985 г. насам. Организира го културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" с помощта на общините Тутракан, Силистра, Исперих, Разград и Попово, както и на МОН. Както и миналата година, и този път походът е под патронажа на президента Румен Радев.     Кой е Таньо Стоянов?

Сливналията Таньо Стоянов - Таньо войвода, е привлечен към революционното движение от Васил Левски. През септември 1872 г., заловен от турците, е заточен доживот в Диарбекир. Бяга оттам, отива в румънския град Браила. Когато Гюргевският революционен комитет взима решение за въстание, е решено две чети да преминат в България - едната на Христо Ботев, другата на Таньо войвода. В един и същи ден двете чети минават Дунава, 200 души слизат с Ботев при Козлодуй, а шест часа по-рано 28 четници начело с Таньо Стоянов стигат българския бряг при с. Пожарево до Тутракан. Тази чета върви през Делиормана 11 дни, води три сражения с турците и на 27 май 1876 г. е разбита, Таньо войвода е убит в местността Керчан баир при с. Априлово до днешно Попово. Турците разнасят отрязаната му глава по пазарите из околните села за сплашване на българското население.Кой е д-р Анатолий Кънев?


Той е от малкото сърцати българи, радетели на българщината, които вместо да мърморят, че децата ни знаят все по-малко историята на родината си, се опълчва реално срещу това. Влага ум, сили и средства в родолюбивата идея за похода по стъпките на Таньо войвода. Прави го близо четвърт век. Председател е на "Родно Лудогорие", а във времето извън няколкото дни на похода се връща към всекидневието си на известен столичен стоматолог. "Децата научават страшно много от историята по време на този поход и най-важното е, че придобиват усещане за миналото, за силата на подвига и чрез това - сърце за родолюбието", казва докторът. 

И още:

"Необходим е опитът на много поколения, за да се създаде общество с единна ценностна система. Нашата Татковина е с хилядолетна история, кръстопът на много преселения на народи и люлка на много цивилизации. Опитът на много поколения е налице. Но каква е ценностната система на обществото ни? В последното столетие като с Махалото на Фуко често разместваме политическите и социалните слоеве, а през последните "демократични години нямаше сила, която да го спре.
Интересно време. Забързано. Сетивата са обострени, а няма нито сблъсък, нито единомислие. Интелектът е сврян в ъгъла на обществения интерес и няма от какво да се храни освен от самия себе си, както констатира навремето проф. Александър Фол. Като че ли живеем в паралелни светове, невротично препускаме по хиляди задачи, а сякаш гоним Михаля в очакване на Годо. Не е ли време да намерим време за нас самите, за една опознавателна среща със себе си?! Дано да се познаем! И да продължим, но не по течението и не в паралелния свят!"Походът

Тази година в инициативата участват около 450 ученици от Силистра, Сливен, Търговище, Габрово, Кърджали, Варна, Пазарджик и София. По традиция походът тръгва от Тутракан при Пожарево с поднасяне на венци и преглед на строевата и патриотичната песен, минава през Антимовото ханче, селата до Свещари при Исперих, през резервата Воден, селата по пътя към Попово и стига на 2 юни до местността Керчан баир при с. Априлово, където е убит Таньо войвода. Задължително се прави възстановка на слизането на четниците на брега и на клетвата им да служат на България. Когато колоната спира в поредното селище в Лудогорието, навсякъде настъпва празник - посрещачите в 28 населени места, през които тя минава, са над 30 000. Срещи, рецитации, състезания по военна подготовка - много са изявите, предвидени в програмата. Походът спира при всеки паметник на българин, загинал за родината. "Добросъседство, доверие, истина" е кредото, което "Родно Лудогорие" иска да предаде на участниците заедно с познанията за историческите събития в региона.   
Този път като гост лектори в похода са поканени акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов. В различни градове се присъединяват Теодоси Спасов със своята група, ансамбълът на Нешка Робева, театрали от района. Самият Теодоси Спасов е роден в Исперихско, расъл е в добруджанското село Белица. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен посрещна в сряда похода в гр. Исперих. За особените си заслуги в областта на музиката Теодоси Спасов получи плакет на областния управител и изнесе концерт за съгражданите си и за участниците в похода. Походната колона стигна до Разград вчера, където бе посрещната от домакините от училище "Христо Ботев" с директор Стойчо Стойчев, съорганизатор на изявата. Тук участие в прегледа на маршовата и патриотична песен бяха заявили 35 маршови групи, сред които и група от детско-юношеската школа на ПФК "Лудогорец".
Освен самия поход обаче КПД "Родно Лудогорие" направи и

ученически конкурс викторина

за есе, стихотворение, рисунка и мултимедийна презентация, посветени на четата на Таньо войвода, на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. В конкурса участват над 840 деца от цялата страна, разпределени в две групи - от I до VIII клас и от IХ до ХII клас. Инициативата е на "Родно Лудогорие", гр. София, и на клуб "Родолюбие" при ОУ "Св. Кл. Охридски" в гр. Попово, с подкрепата на МОН и регионалните му управления в страната.
  За участниците в раздел "Рисунки" темата бe "Светът е за всички". В срок до 15 юни специална комисия оценява и класира предадените разработки на учениците в двете възрастови групи. В комисията трябваше да участва и акад. Светлин Русев, който - уви! - ни напусна три дни преди началото на похода. Останалите членове на комисията са: проф. Десислава Минчева, Христина Маркова, Радостина Николова, д-р Анатолий Кънев, Тихомир Стефанов, Боряна Мекушина, Христина Вътова и Росица Михайлова. Предвидени са и награди: първа награда - 70 лв.; втора награда - 40 лв.; трета награда - 20 лв. Те ще бъдат изпратени с пощенски запис на учителите на призьорите.


 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53