18 Ноември 2018неделя21:37 ч.

Марешки вбеси ВМРО с искане на мораториум за военните сделки

"Воля" и патриотите с взаимни обвинения за неспазване на предизборни обещания

/ брой: 103

автор:Ростислава Иванова

visibility 495

Проектите за модернизация на армията предизвикаха истински скандал в парламента вчера. В декларация от трибуната лидерът на "Воля" Веселин Марешки обвини военния министър Красимир Каракачанов, че готви "грабежи, в пъти по-големи и от тези на фалиралата КТБ", с харча от 6 млрд. лв. за закупуване на нови бойни самолети. "Воля" е внесла в НС и предложение за мораториум върху сделките на МО за модернизация на армията. Бизнесменът обяви, че хората, а не самолетите трябва да са на първо място, и се сети, че нямало пари за пенсии и за заплати на полиция, лекари и културни дейци - все предизборни обещания на "Обединени патриоти". "Такъв грабеж може да бъде направен само от глупост, от страх или от корупция. Не мисля, че министър Каракачанов е глупак, остава страхът или корупцията", заключи лидерът на "Воля".
Изказването му ядоса зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. "Покрай джендър идеологията явно политиците започнаха да си сменят не само пола, ами и програмите и обещанията. Ще следим творческите превъплъщения на един лидер и ловките му пируети. Както е бил натовец, става антинатовец. Както е бил за бизнеса, така се оказа защитник на пенсионерите. Това е силна страна на един артист - да има своите творчески превъплъщения, въпросът е дали един политик трябва да има такива", атакува той Марешки. Според Веселинов без армия България е само територия. "Въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност, но и на национална чест", декларира той.
"Не може да се казва, че приоритет е само превъоръжаването. И най-модерната техника без личен състав и мотивирани офицери няма как да бъде полезна. Ще бъде купчина желязо", коментира пред журналисти депутатът от БСП Таско Ерменков. Той отбеляза, че е важно по какъв начин ще се харчат парите за модернизация. "Ако ги харчим само за да купуваме, без да има допълнителна стойност, това е загуба на национален ресурс", категоричен бе социалистът. БСП все още не е запозната какво пише в документа от Марешки и вчера все още не бе ясно дали ще го подкрепи. "Нека да не предопределяме разходите за отбрана, нека бъдат така балансирани, че да има надеждна бойна техника, но да има и такива, които да воюват с нея. Ако парите бъдат инвестирани, а не профукани, няма причина да не подкрепим нарастването на възможностите на България да гарантира сигурността си", каза депутатът от левицата.
От ДПС държат разходите за отбрана да бъдат ясно очертани, дефинирани и определени със Закона за държавния бюджет. "Не от правителството, не от военния министър, не от който и да било в изпълнителната власт", обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Движението е съгласно 2% от БВП да са за разходи за армията, както и да бъдем лоялен партньор към НАТО. "Като чуете политик да каже да не се дават пари, а да се дават за друго, си има дума за това - популизъм и злоупотреба с проблемите на хората. Сигурността не се дава даром, уви. Като икономист съм последният човек, който би защитил неносещи растеж разходи, но те са необходими. Няма как да ги избегнем", коментира Цонев заявките от лидера на "Воля".


Президентът предупреди, че невежеството е опасно

Модернизацията на армията няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само че е опасно, а накрая винаги излиза и скъпо. Така президентът Румен Радев коментира изявленията на Веселин Марешки. На откриването на 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника държавният глава изрази надежда родните компании да вземат все по-голямо участие в проектите по модернизация на българските въоръжени сили. По-рано в Пловдив зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обяви, че до 2-3 седмици МО ще внесе в кабинета проекта за придобиване на нови многоцелеви патрулни кораби. Основно изискване към кандидатите е предоставянето на лицензирани трансферни технологии. Целта е не да бъдат закупувани готови машини, а в производството им да бъдат ангажирани български компании, обясни Величков.
Идеите на лидера на "Воля" бяха посрещнати с насмешка от военния министър Красимир Каракачанов. "Марешки не е човек, който може да ми поставя ултиматуми. Бих му препоръчал като най-големия вносител на хапчета да пие хапчета повече, а не да се бърка в теми като националната сигурност и отбраната, от които нищо не разбира. Разбирам го, че вижда увяхващия си рейтинг и си търси евтина популярност, ама, хайде да бъде така добър да има малко чувство за отговорност и да не го прави за сметка на армията", ядоса се той. Каракачанов изпрати Марешки да се занимава с бедните, гладните, наркозависимите, контрабандата на петрол и лекарства.
 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224