18 Ноември 2018неделя11:02 ч.

Изграждат нова линия за рециклиране на отпадъци

/ брой: 103

автор:Евгени Гаврилов

visibility 202

България е лидер в рециклирането на отпадъци на Балканите и новата автоматична линия, която предстои да бъде пусната в действие през септември, ще допринесе за запазване на тази позиция. Това заяви изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев вчера, представяйки отчета на дружеството. Инвестицията в новата инсталация е 1,2 млн. лв., като тя ще обслужва основно София-град и София-област.
Тя ще може автоматично да отделя алуминия от опаковките, който заради повишеното потребление  на кенове се превръща в екологичен проблем, уточни Бургуджиев. Той приветства идеята на ЕК да забрани 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като чаши за кафе, клечки за уши, сламки за пиене, защото те не могат да се рециклират. Новата линия ще може да отделя и RDF -  отпадъкът, който остава  при рециклиране на пластмаса, но може да се изгаря. Този отпадък няма да се изгаря в столичния завод или в ТЕЦ-овете на София, а в циментовите заводи, където той се унищожава при  2000 градуса и е безопасен за здравето, твърди Бургуджиев.
Според него България е лидер в рециклиращия бизнес на Балканите. В момента у нас работят 3 завода за рециклиране на стъкло с общ капацитет на обработка 350 хил. тона годишно, докато в Румъния и Гърция имат по 1 завод с капацитет съответно 100 хил. и 150 хил. т.г. Македония и Сърбия пък нямат никакви заводи за преработка на стъкло.
34 завода в България могат да рециклират опаковки от различни видове пластмаси. Бургуджиев добави, че в страната ни  е разположен най-големият на Балканите завод за рециклиране на хартиени опаковки, чийто капацитет е 100 хил. т.
Предстои до дни Брюксел да утвърди по-високи квоти за рециклирането на отпадъци. Ако не ги изпълняват, страните членки са заплашени от глоби. Според предвидените квоти до 2030 г. страните членки трябва да рециклират 52,5% от пластмасовите отпадъци, 25% от  хартиените и стъклените отпадъци. Рециклирането на метали  трябва да се увеличи с 35%, като 85% от алуминиевия скрап трябва да се преработва. Алуминият е изваден в отделна квота, защото  в останалите европейски страни има бум при използването на кенове за напитки, които се превръщат във все по-голям проблем. В България кеновете не са толкова широко използвани, затова на "Екопак" ще се наложи да изкупува алуминий от депата за метали, за да изпълни 85-процентната квота на ЕС, твърди Бургуджиев.

 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223