25 Март 2019понеделник04:42 ч.

Изграждат нова линия за рециклиране на отпадъци

/ брой: 103

автор:Евгени Гаврилов

visibility 553

България е лидер в рециклирането на отпадъци на Балканите и новата автоматична линия, която предстои да бъде пусната в действие през септември, ще допринесе за запазване на тази позиция. Това заяви изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев вчера, представяйки отчета на дружеството. Инвестицията в новата инсталация е 1,2 млн. лв., като тя ще обслужва основно София-град и София-област.
Тя ще може автоматично да отделя алуминия от опаковките, който заради повишеното потребление  на кенове се превръща в екологичен проблем, уточни Бургуджиев. Той приветства идеята на ЕК да забрани 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като чаши за кафе, клечки за уши, сламки за пиене, защото те не могат да се рециклират. Новата линия ще може да отделя и RDF -  отпадъкът, който остава  при рециклиране на пластмаса, но може да се изгаря. Този отпадък няма да се изгаря в столичния завод или в ТЕЦ-овете на София, а в циментовите заводи, където той се унищожава при  2000 градуса и е безопасен за здравето, твърди Бургуджиев.
Според него България е лидер в рециклиращия бизнес на Балканите. В момента у нас работят 3 завода за рециклиране на стъкло с общ капацитет на обработка 350 хил. тона годишно, докато в Румъния и Гърция имат по 1 завод с капацитет съответно 100 хил. и 150 хил. т.г. Македония и Сърбия пък нямат никакви заводи за преработка на стъкло.
34 завода в България могат да рециклират опаковки от различни видове пластмаси. Бургуджиев добави, че в страната ни  е разположен най-големият на Балканите завод за рециклиране на хартиени опаковки, чийто капацитет е 100 хил. т.
Предстои до дни Брюксел да утвърди по-високи квоти за рециклирането на отпадъци. Ако не ги изпълняват, страните членки са заплашени от глоби. Според предвидените квоти до 2030 г. страните членки трябва да рециклират 52,5% от пластмасовите отпадъци, 25% от  хартиените и стъклените отпадъци. Рециклирането на метали  трябва да се увеличи с 35%, като 85% от алуминиевия скрап трябва да се преработва. Алуминият е изваден в отделна квота, защото  в останалите европейски страни има бум при използването на кенове за напитки, които се превръщат във все по-голям проблем. В България кеновете не са толкова широко използвани, затова на "Екопак" ще се наложи да изкупува алуминий от депата за метали, за да изпълни 85-процентната квота на ЕС, твърди Бургуджиев.

 

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57