20 Ноември 2018вторник18:47 ч.

Пакистан купува турски щурмови хеликоптери

Анкара проби на пазара с Т-129, предлаган като алтернатива на руски и американски модели

/ брой: 103

автор:Георги Георгиев

visibility 273

Пакистан официално е подписал договор за закупуването на 30 щурмови хеликоптера "Тюркиш аероспейс индъстриз" (TAИ) T-129 от Турция, съобщи Пан.бг, като се позова на чужди източници.
Потвърждението за предварителната продажба на Пакистан беше направено в политическия манифест, който управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която е управляващата в Турция, издаде преди общите избори, насрочени за юни. Манифестът показва, че съвсем скоро е бил сключен договор за продажба на 30 щурмови хеликоптера с Пакистан. "Не бяха разкрити повече подробности и от TAИ не отговориха на исканията за коментар, постъпили от различни медии.
Пакистан вече извършил оценъчна кампания на турската версия на "АугустаУестланд" A129 "Мангуста" в рамките на усилията си за закупуване на нов щурмови хеликоптер за армията на страната. Пакистанската армия вече е поръчала 12 хеликоптери "Бел" AH-1Z "Вайпър" от САЩ. Освен това Пакистан разполага и с няколко руски Ми-35. По информация на руския Център за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО), командващият на Сухопътните сили на Пакистан ген.-майор Назир Шах, купуването на нов ударен хеликоптер се налага от това, че наличните Ми-35 и АН-1 не могат да бъдат ефективни на височини над 8000 фута (приблизително 2500 м).
Т-129 е разработен на базата на италианския хеликоптер А-129, който е на въоръжение на Апенините от 2002 г.. Турската модификация има изменен планер, нови двигатели, опашен винт, подобрена авионика, дисплеи в кабината и различно въоръжение. Няма информация за точните срокове, за доставкта на Т-129 в Пакистан, съобщава ЦАМТО.
Турция от известно време рекламира Т-129 в страни от мюсюлманския свят, като го представя като високоефективна алтернатива на произведените в Русия и САЩ щурмови хеликоптери, коментират от ЦАМТО. Към момента реален интерес е проявен само от Бахрейн и Пакистан. През 2013 г. се появиха информации в турската преса, че Азербайджан е готов да поръча до 60 T-129, на обща стойност над 3 млрд. долара, но засега няма никакво развитие по този потенциален договор.
Според специалистите, ако турците успеят да продадат вертолетите си на пакистанците, то тогава ще последват и още поръчки.Щурмови вертолети T-129 по време на изпитания
Снимка www.tai.com.tr

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225