18 Декември 2018вторник20:10 ч.

Европейски клиники отказват да приемат българи за присаждане на бял дроб

БСП настоява за незабавен отговор дали държавата дължи пари на чужди болници

/ брой: 102

автор:Аида Паникян

visibility 415

Пациенти, нуждаещи се спешно от присаждане на бял дроб, и техни близки протестираха пред МЗ под мотото "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?". В момента 16 български граждани се нуждаят от такава животоспасяваща операция, която у нас не се извършва, а трима не са я доживели. Сред протестиращите бе и Христина Хрисимова с двете си дъщерички - съпругата на Георги Хрисимов, който почина от белодробна идиопатична фиброза преди година и половина.
Причината за недоволството им е, че повече от година и половина единствената европейска клиника, която приемаше българи за тази трансплантация - по белодробна хирургия в университетската болница Виена, ръководена от проф. Валтер Клепетко, отказва операции на наши сънародници.
"Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб или трябва да емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук", казаха протестиращите. По думите им МЗ върна България два века назад по отношение на здравеопазването.  
Не е ясна причината за отказа на виенската клиника, в която вече 7 българи с пулмонална хипертония са получили шанса да живеят. Мотивът на виенската клиника е липса на договор на България с Евротрансплант. От МЗ обаче твърдят, че такъв договор има.
ДУМА припомня, че от 2013 г. страната ни има споразумение с Евротрансплант. В началото на 2017 г. е изтекъл и вече има два отказа да бъдат приети за трансплантация пациенти, обясни Тодор Мангъров, председател на асоциация "Пулмонална хипертония". По думите му, за да се впише българин в европейската листа на чакащите за трансплантация, трябва да му бъде издадена оферта от европейска клиника, която извършва трансплантация на бял дроб. Според него такава оферта не може да бъде получена, защото най-вероятно МЗ дължи неизплатени средства на тези клиники.
Зам.-министър д-р Бойко Пенков излезе при протестиращите и призна, че "има проблем - търсим начин да го решим". ДУМА припомня, че подобно обещание пред медията ни даде д-р Пенков още в средата на февруари, когато парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите посвети свое заседание на проблема. Пак през февруари проучване на ДУМА показа, че през цялата година от МЗ не са обръщали внимание на проблема. 
Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова обясни вчера, че отговор от Виена се очаква до две седмици.
След неясните обяснения на зам.-министъра представители на пациентската организация поискаха среща и бяха приети от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Изпълнителното бюро на партията. 
БСП ще настоява за незабавен отговор дали българската държава дължи пари на чужди клиники, категорична бе Нинова пред журналисти. Тя допълни, че левицата ще използва всички форми на парламентарен контрол и ще поиска незабавно ясен и категоричен отговор дали България има договор с Евротрансплант. "Здравен министър ли ще е, финансов ли, премиер ли - има ли договор? Вярно ли е, че се дължат пари на европейски клиники и заради това отказват на българи да ги лекуват? Колко пари се дължат? Още утре да намерят 3 млн. лв., за да осигурят възможност на тези хора да дишат", заяви Нинова.
Само БСП ни протегна ръка, протестирахме пред МЗ, но никой не дойде да ни каже "Ние ще ви решим проблема", каза Мангъров в отговор на въпрос на ДУМА защо пациентите с пулмонална хипертония са потърсили помощ на "Позитано" 20.
Междувременно стана ясно, че към края на 2016 г. здравният зам.-министър Ваньо Шарков е поискал от клиниката, ръководена от проф. Клепетко, подробна информация и точен разчет за разходите, които се правят при белодробна трансплантация. "Докато не получим изискания от нас точен разчет, ние няма да направим определените плащания, нито да обсъждаме бъдещи случаи за белодробна трансплантация на български граждани в МУ Виена", завършва писмото на Шарков.


МЗ ще моли МВнР да му съдейства за операциите


Вчера Пенков увери, че МЗ ангажирало и МВнР, за да можело "през мисиите във всяка една от държавите членки на Евротрансплант да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират".
По-късно и здравният министър Кирил Ананиев, притеснен от протеста, заяви, че за най-спешните случаи се създавала организация. Както ДУМА писа още през февруари, в две български болници - "Лозенец" и "Св. Екатерина", се създава организация по обучение на медици, които да могат да осъществят трансплантация на бял дроб.
България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и страната продължава да бъде член на организацията, обясни д-р Пенков."Държавата няма 3 млн. лв. да спаси 16 души от смърт? Искаме още утре те да бъдат намерени", настоя Нинова от името на БСП


 

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246