19 Април 2019петък10:26 ч.

Сетихте се

/ брой: 102

автор:Мая Йовановска

visibility 787

Повече от 10 години след влизането ни в ЕС и близо 20 след натикването в ъгъла на Българския държавен стандарт, който гарантираше високото качество на родните храни, Министерството на земеделието се заема да изработи нови стандарти за някои хранителни продукти. Засега всичко е доста неясно - както храните, които ще бъдат обхванати от новите изисквания, така и процентното съдържание на съставките им. Например колко месо трябва да има в салама. Единственото, което ни казват, е, че това ще са познати на потребителите продукти - наденица, кремвирши...
Стандарти, гарантиращи определено качество на храните, има и сега. Сред тях са БДС за сиренето и млякото, както и изработеният след 2007 г. стандарт за месни продукти "Стара планина". И който иска, ги спазва. Единственото задължително, с което страната ни се ангажира след приемането в ЕС, е продуктите да са безопасни. След скандала с двойния стандарт на някои вносни храни властта се сети за качеството. Всички искаме да ядем по-качествени храни, но дано това не се окаже поредната медийна акция. А и нещата са доста неясни. Обявяват я, но още не било определено какви ще са минималните проценти на месо, мляко, плодове и т. н. Експерт от МЗХГ, който работел по новите изисквания, не казва нищо конкретно. Проверката на новите изисквания щяла да бъде по документи, за проби и дума не става.
Най-важното е обаче, че новите изисквания щели да са задължителни. А в ЕС подобно задължително изискване няма. Какво излиза тогава? Ще натиснем родните производители, сред които и сега има такива, които държат високо качество, да спазват новите изисквания, а на големите евроиграчи ще им накривим капите. Бедните нашенци ще продължат да купуват по-евтините нискокачествени продукти. А печалбите е ясно къде ще отиват. Това, дето ни поднасят сега, звучи, меко казано, необмислено.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ