10 Декември 2018понеделник18:33 ч.

Сетихте се

/ брой: 102

автор:Мая Йовановска

visibility 515

Повече от 10 години след влизането ни в ЕС и близо 20 след натикването в ъгъла на Българския държавен стандарт, който гарантираше високото качество на родните храни, Министерството на земеделието се заема да изработи нови стандарти за някои хранителни продукти. Засега всичко е доста неясно - както храните, които ще бъдат обхванати от новите изисквания, така и процентното съдържание на съставките им. Например колко месо трябва да има в салама. Единственото, което ни казват, е, че това ще са познати на потребителите продукти - наденица, кремвирши...
Стандарти, гарантиращи определено качество на храните, има и сега. Сред тях са БДС за сиренето и млякото, както и изработеният след 2007 г. стандарт за месни продукти "Стара планина". И който иска, ги спазва. Единственото задължително, с което страната ни се ангажира след приемането в ЕС, е продуктите да са безопасни. След скандала с двойния стандарт на някои вносни храни властта се сети за качеството. Всички искаме да ядем по-качествени храни, но дано това не се окаже поредната медийна акция. А и нещата са доста неясни. Обявяват я, но още не било определено какви ще са минималните проценти на месо, мляко, плодове и т. н. Експерт от МЗХГ, който работел по новите изисквания, не казва нищо конкретно. Проверката на новите изисквания щяла да бъде по документи, за проби и дума не става.
Най-важното е обаче, че новите изисквания щели да са задължителни. А в ЕС подобно задължително изискване няма. Какво излиза тогава? Ще натиснем родните производители, сред които и сега има такива, които държат високо качество, да спазват новите изисквания, а на големите евроиграчи ще им накривим капите. Бедните нашенци ще продължат да купуват по-евтините нискокачествени продукти. А печалбите е ясно къде ще отиват. Това, дето ни поднасят сега, звучи, меко казано, необмислено.

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239