19 Април 2019петък06:22 ч.

Защо парите бягат

/ брой: 101

автор:Евгени Гаврилов

visibility 689

През последните две години България е получила нетна помощ от ЕС 6 млрд. евро. За същото време 6,5 млрд. евро предимно български капитали са напуснали страната. Общо от 2010 до 2017 г. в чужбина са изтекли 13 млрд. евро. Оказва се, че липсващата половина от критичния за нашата страна икономически ръст се дължи именно на бягството на пари от държавата. Тук не влизат криминалните схеми за пране на пари и незаконните трансфери.
Според експерти изтичането на средства от България се равнява на една четвърт от образуването на първичния брутен вътрешен капитал на страната. Причината за това опасно явление е преценката на инвеститорите, че трудно могат да намерят приложение на парите си в националната икономика. Капиталовложенията в България се преценяват като рискови от страна на предприемачите, които предпочитат да изнесат парите си, без да нарушават закона.
Кой здравомислещ инвеститор може да си позволи лукса да пренебрегне всекидневните скандали, които разтърсват непрозрачната ни и непредвидима съдебна система? В нормалните държави съдопроизводството се възприема като стожер на бизнес средата за играещите по правилата. Кога у нас това се е случвало?
Лошото качество на българските институции е началната точка на порочния кръг между нестабилната среда за правене на бизнес и изтичането на капитали.
Освен това сметките за получаване на печалба от инвестициите се правят за дългосрочни периоди, поне 10-15 години. Банките отпускат кредити само при представяне на бизнес планове с подобни времеви хоризонти. Щом инвеститорите не виждат стабилизация на икономическата среда в средносрочен план, значи те не биха могли да очакват вложените пари скоро да започнат да се връщат във вид на дивиденти. В такъв случай единственият отговор на въпроса дали си струва да се инвестира в българската икономика е "Забрави!".
Бизнесът не се нуждае от специални покани, за да вложи парите си в определена държава. Ако преценят, че условията в България са стабилни и имат шанс да спечелят, бизнесмените сами ще дойдат, защото това им е работата - да търсят добра доходност на своите пари. Но съдебната система не е сама в усилията да се прогонят парите от страната. Към нея трябва да се прибавят и нерешаваните с години проблеми във вътрешния ред и сигурност, в банковия и финансовия контрол. Именно българските институции са тези, които изпращат погрешни сигнали към инвеститорите. За България е валидно правилото, че колкото един инвеститор е по-голям, толкова повече е застрашен от неприятности.
Но и зад граница българските капитали не служат като средство за директни инвестиции. С тях се купуват ценни книжа на други държави и портфейлни инвестиции с минимална доходност. Или просто се внасят в банки като депозити срещу нищожни лихви. В крайна сметка въпросът защо парите продължават да напускат България, където със сигурност биха имали по-висока доходност от чужбина, в случая има два отговора. Първият е, че парите обичат тишината, а вторият е, че в своето движение капиталите като водата търсят най-малкото съпротивление. Явно тези две условия ги няма у нас.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ