19 Ноември 2018понеделник06:08 ч.

Нови правила на НЗОК ще забавят лечението на 7 хил. души

/ брой: 101

автор:Аида Паникян

visibility 312

Нови критерии за отпускане на биологични лекарства ще забавят лечението на пациенти, прогнозираха лекари и представители на пациентски организации. Към март НЗОК има ангажимент към 980 пациенти с псориазис, 1216 с псориатичен артрит, 2542 с ревматологични заболявания, 2313 с болест на Бехтерев, общо около 7 хил. души са на биологична терапия, заяви Ива Димова, зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения. Всички те, както и новодиагностицираните ще бъдат засегнати от новите критерии, според които занапред само една, вместо досегашните 4 специализирани експертни комисии ще има право да дава становище за започване на лечението. Останалите 3 комисии ще имат право само да издават решения за продължаване на терапията. Както ДУМА писа преди седмица, това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Проблемът е не само финансов за болните, но въпросът е как ще може физически една комисия да преглежда и проследява толкова хора, коментира Димова.
Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" прогнозира, че новата "схема" ще забави лечението на болните. Според пациенти фондът очевидно разчита чрез тромава процедура да "спести" пари. Внезапно появилата се заповед за промяната не бе мотивирана, коментира проф. Евгения Христакиева, която е председател на една от 4-те комисии и началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора.
В края на миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК утвърди нови изисквания при издаване на протоколи за провеждане на лечение по диагнози, включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза. Изискванията са 16 и влизат в сила от 15 май т. г. Според НЗОК новите правила целят единствено избор "на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията". Не е вярно, че новите правила гарантират по-облекчен достъп до лечение, категорични са лекари и пациенти.
Проф. Христакиева бе категорична, че създадената преди 4 години система за отпускане на биологични препарати била добра и гарантирала навременното лечение на пациентите.
Назначаването на лечение с биологични препарати трябва да е от наблюдаващия лекар, смята и дерматологът д-р Иван Богданов, който е и председател на фондация "Псориазис".
Пациентите на биологични препарати са преди всичко хора в трудоспособна възраст и адекватното им лечение предотвратява инвалидизацията им, категорични са лекари.
Лечението на пациент с биологични препарати месечно струва 1600-2000 лв.
Пациентските организации подготвят писмо до НЗОК, в което ще настояват от фонда да им дадат обяснения за причините за въвеждане на новите критерии.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224