21 Март 2019четвъртък12:48 ч.

Нови правила на НЗОК ще забавят лечението на 7 хил. души

/ брой: 101

автор:Аида Паникян

visibility 342

Нови критерии за отпускане на биологични лекарства ще забавят лечението на пациенти, прогнозираха лекари и представители на пациентски организации. Към март НЗОК има ангажимент към 980 пациенти с псориазис, 1216 с псориатичен артрит, 2542 с ревматологични заболявания, 2313 с болест на Бехтерев, общо около 7 хил. души са на биологична терапия, заяви Ива Димова, зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения. Всички те, както и новодиагностицираните ще бъдат засегнати от новите критерии, според които занапред само една, вместо досегашните 4 специализирани експертни комисии ще има право да дава становище за започване на лечението. Останалите 3 комисии ще имат право само да издават решения за продължаване на терапията. Както ДУМА писа преди седмица, това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Проблемът е не само финансов за болните, но въпросът е как ще може физически една комисия да преглежда и проследява толкова хора, коментира Димова.
Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" прогнозира, че новата "схема" ще забави лечението на болните. Според пациенти фондът очевидно разчита чрез тромава процедура да "спести" пари. Внезапно появилата се заповед за промяната не бе мотивирана, коментира проф. Евгения Христакиева, която е председател на една от 4-те комисии и началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора.
В края на миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК утвърди нови изисквания при издаване на протоколи за провеждане на лечение по диагнози, включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза. Изискванията са 16 и влизат в сила от 15 май т. г. Според НЗОК новите правила целят единствено избор "на най-добрия терапевтичен подход за конкретния пациент при индивидуалната оценка на състоянието му от водещи специалисти в областта на заболяванията". Не е вярно, че новите правила гарантират по-облекчен достъп до лечение, категорични са лекари и пациенти.
Проф. Христакиева бе категорична, че създадената преди 4 години система за отпускане на биологични препарати била добра и гарантирала навременното лечение на пациентите.
Назначаването на лечение с биологични препарати трябва да е от наблюдаващия лекар, смята и дерматологът д-р Иван Богданов, който е и председател на фондация "Псориазис".
Пациентите на биологични препарати са преди всичко хора в трудоспособна възраст и адекватното им лечение предотвратява инвалидизацията им, категорични са лекари.
Лечението на пациент с биологични препарати месечно струва 1600-2000 лв.
Пациентските организации подготвят писмо до НЗОК, в което ще настояват от фонда да им дадат обяснения за причините за въвеждане на новите критерии.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55