20 Ноември 2018вторник18:47 ч.

Седмица с Анжел Вагенщайн в СОК "Камчия" и Варна

/ брой: 100

автор:Велиана Христова

visibility 341

С прожекция на документалния триптих "Държава на духа" на Анжел Вагенщайн в събота в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" започна панорама на филмите на световноизвестния сценарист, писател, антифашист. В продължение на седмица ученици, граждани, гости на комплекса имат възможност да видят знакови игрални и документални творби на Анжел Вагенщайн, сред които "Допълнение към ЗЗД", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Криле над България" и, разбира се, "Звезди" - награден с 12 най-високи международни филмови награди. В поредицата е включен и документалният филм за живота и творчеството на самия Вагенщайн - "Изкуството е оръжие" на американската режисьорка Андреа Саймън, преминал с голям успех в Ню Йорк и София.
При откриването на панорамата Анжел Вагенщайн разказа как е замислен филмът "Държава на духа", показан навремето от 9 германски телевизии. "Както православието има три основи - Рождество, Разпети петък и Възкресение, така и българската държава има своя триптих - рождение, Разпети петък (турското робство) и Възкръсване (българското национално възраждане)", каза  Вагенщайн. "Основното послание на този филм, както и на "Борис I", е, че преди православието и писмената България е била силна и велика, но не е била безсмъртна; тя става безсмъртна с вярата и кирилските букви", каза журналистката от ДУМА Велислава Дърева. Събралите се почетоха паметта на починалия в събота голям художник и българин Светлин Русев. Той бе ревностен инициатор за построяването на паметник на децата, жертви на фашизма, сега ще трябва да продължим осъществяването на идеята без него, каза Дърева.
В рамките на панорамата днес ще се състои творческа среща на Вагенщайн с ученици от частното средно училище "Ю. Гагарин" в СОК "Камчия", както и среща с обществеността на Варна в Пленарната зала на общината от 18 ч.
 

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225