24 Март 2019неделя01:42 ч.

Седмица с Анжел Вагенщайн в СОК "Камчия" и Варна

/ брой: 100

автор:Велиана Христова

visibility 574

С прожекция на документалния триптих "Държава на духа" на Анжел Вагенщайн в събота в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" започна панорама на филмите на световноизвестния сценарист, писател, антифашист. В продължение на седмица ученици, граждани, гости на комплекса имат възможност да видят знакови игрални и документални творби на Анжел Вагенщайн, сред които "Допълнение към ЗЗД", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Криле над България" и, разбира се, "Звезди" - награден с 12 най-високи международни филмови награди. В поредицата е включен и документалният филм за живота и творчеството на самия Вагенщайн - "Изкуството е оръжие" на американската режисьорка Андреа Саймън, преминал с голям успех в Ню Йорк и София.
При откриването на панорамата Анжел Вагенщайн разказа как е замислен филмът "Държава на духа", показан навремето от 9 германски телевизии. "Както православието има три основи - Рождество, Разпети петък и Възкресение, така и българската държава има своя триптих - рождение, Разпети петък (турското робство) и Възкръсване (българското национално възраждане)", каза  Вагенщайн. "Основното послание на този филм, както и на "Борис I", е, че преди православието и писмената България е била силна и велика, но не е била безсмъртна; тя става безсмъртна с вярата и кирилските букви", каза журналистката от ДУМА Велислава Дърева. Събралите се почетоха паметта на починалия в събота голям художник и българин Светлин Русев. Той бе ревностен инициатор за построяването на паметник на децата, жертви на фашизма, сега ще трябва да продължим осъществяването на идеята без него, каза Дърева.
В рамките на панорамата днес ще се състои творческа среща на Вагенщайн с ученици от частното средно училище "Ю. Гагарин" в СОК "Камчия", както и среща с обществеността на Варна в Пленарната зала на общината от 18 ч.
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56