16 Ноември 2018петък10:45 ч.

По ноти

ПЕСЕНТА ОСТАВА, ПАМЕТТА ПРОДЪЛЖАВА...

50 години с музиката на Найден Андреев

/ брой: 99

автор:Лозан Такев

visibility 401

Ако преди пет години не беше си отишъл внезапно, покосен от инфаркт, Найден Андреев щеше да чества днес 50 години творческа дейност. Но песните остават, надживяват авторите си, а честването на великолепния мелодик и на един от значимите и големи български композитори се състоя сред негови близки, приятели, колеги. В студио 1 на Българското радио в събота, 19 май, дойдоха на представянето на двойния албум "Устрем" Маргарита Хранова, Катя и Здравко от "Ритон", Етиен, Снежа и Руми от "Трик", Кристина и Михаил Белчеви, Стефан Димитров, Мая Нешкова и  Кирил Икономов, доайенът Димитър Йосифов, Иван Тенев, актрисите Наталия Бардская и Раиса Полякова, представители на музикалната гилдия, поети, почитатели на музиката на Андреев. С тях бяха съпругата Зоя Андреева и дъщерята на композитора Ади.
Професор Захари Захариев, чиято фондация "Славяни" издава със съдействието на БНР албума на Найден Андреев, сложи началото на поредица от подобни бъдещи инициативи, свързани с творчеството на композитора, оставил следи в популярната песен, а с ораторията "Моление" е дал заявка и за трайно присъствие и място в симфоничната музика.
Михаил Белчев върна присъстващите при началото със съвместната им работа още в Минногеоложкия институт, където двамата по времето на "Бийтълс" и "Щурците" са основали групата "Пчелите", и на Световния фестивал на младежта и студентите през 1968 г. са направили песенния си дебют с "Кой София с обич заля"... Маргарита Хранова припомни "Далечна песен" от 1973 г., за да докаже, че 45 години не стигат за хубавите ноти и текстове... А песента "Устрем" по стихове на Петя Йорданова е взела една от двете трети награди на "Златният Орфей" заедно с песента на Стефан Димитров "Нека да е лято". Тези песни и досега опровергават и ревизират решението на журито от онези години...
Двойният албум "Устрем", чиято премиера отбеляза петдесетгодишната творческа дейност на Найден Андреев, включва от написаните и записаните над хиляда само тридесет и три песни по стихове на Дамян Дамянов, Петя Йорданова, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Кръстьо Станишев, Иля Велчев, Михаил Белчев, Живко Колев, Стефан Банков, Димитър Ценов, Волен Николаев и други в изпълнение на Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Стефан Данаилов, Орлин Горанов, дует "Ритон", братя Аргирови, Лили Иванова, Росица Кирилова, "Тоника", "Трик".
А Недялко Йорданов е отбелязал специално в албума: "Найден Андреев - един от големите български композитори за всички времена! Твърдя това, защото винаги съм бил във възторг от страхотното му творчество, не само песенно, а и в големите музикални жанрове, за които тепърва ще се говори. Имам чувството, че съм го познавал цял живот - от "Младостта си отива", "Албена" и "Моето мъжко момиче" до музиката за моите театрални и телевизионни спектакли. Бяхме толкова близки дори във времето разделно след 10 ноември! Найден не изневери на себе си, не се поддаде на новата конюнктура, мъжки отстояваше своите граждански позиции и разгърна своето музикално творчество извън границите на естрадата. Имаше нови грандиозни планове, но си отиде внезапно... Но и това, което остави, е достатъчно, за да осъзнаем какъв изключителен творец сме изгубили... Затова никога няма да бъде забравен!"

  

Лозан Такев
 

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223