19 Ноември 2018понеделник08:10 ч.

Лекари искат фалит за 12 болници

Касата може да плати на ловешките медици за спасяването на ранените в катастрофите край Микре

/ брой: 98

автор:Аида Паникян

visibility 488

Персоналът на 12 болници в страната е поискал от ГИТ да обяви в несъстоятелност лечебните заведения, тъй като от месеци не са получавали възнагражденията си. Други 5 са във фактически фалит. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова на организираната от нея обществена дискусия по проблемите на здравеопазването. Тя обясни, че е решила да свика срещата, тъй като през последната година в институцията рязко се увеличили жалбите и от пациенти, и от медици. Манолова настоява за безлимитно здравеопазване, отстраняване на несправедливостите в системата и реформирането й.
"И единният стандарт за финансово управление на държавните болници, и Националната здравна карта (НЗК) са поставени на неправилна основа. Остана старият модел на финансиране на системата, наляха се пари, които отиват в старата посока, но реформи няма", заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той бе категоричен, че е необходим нов модел на управление и финансиране на сектора. Според проф. Михайлов НЗК е необходима, но не в сегашния вид.  
Изказването на председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова обаче бе оптимистично. Според нея увеличението на жалбите се дължало на активността на Манолова, с което предизвиквала доверие, но "истината невинаги е както е описана в жалбите". Дариткова бе категорична, че през последните няколко години детската смъртност намаляла, имало много постижения в лечението на сърдечносъдовите заболявания и подобрение в доболничната помощ. Има реални измерители на качеството на медицинската помощ, за което говори ежегодният доклад за здравето на нацията, заяви Дариткова в отговор на забележката на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, че няма измерител колко пациенти е можело да бъдат излекувани, но не са.
НЗК е моментна снимка и показва, че царят е гол, коментира доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той бе категоричен, че е необходимо да се обърне внимание на неосигурените - от вноските на около 700 хил. души в касата могат да влизат ежегодно около 500 млн. лв.
"Каква ще бъде съдбата на болницата в Ловеч - ще я има ли или не?", попита директорката й д-р Анка Георгиева зам.-министър Жени Начева. Тя обясни, че средствата за здравеопазване са функция на БВП, иначе болници нямало да бъдат закривани. Начева обеща на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК да предложи касата да плати на ловешката болница за дейностите, извършени по време на катастрофите край с. Микре през есента на м.г.
По време на срещата гражданки нападнаха с въпроси зам.-министър Начева за съдбата на болницата в "Овча купел", преследваха я извън залата и опитаха да преградят пътя й на излизане от институцията.


БЛС не подкрепя Здравната карта


Лекарското съсловие не подкрепя приемането на Националната здравна карта, която предвижда намаляване на болничните легла с 6 хил. Това става ясно от писмо на БЛС да премиера, министъра на здравеопазването, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, омбудсмана. От съсловието се заканват да атакуват документа в съда и подчертават, че приемането на НЗК ще навреди на пациентите. Пазарджик, Стара Загора, Ямбол според НЗК са без нито едно урологично легло, а Силистра - без легла по ортопедия и травматология, което означава, че касата няма да сключи договор с болниците по тези специалности.
Междувременно стана ясно, че директорите на болници са викани в районните каси, за да подпишат типовите договори за 2018 г., но те били изненадани, че са им определени лимити за периода май-ноември на нивата от 2017 г.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224