25 Март 2019понеделник04:44 ч.

Кабинетът отпуска 2,2 млн. лв. заем за заплати на болниците във Враца и Ловеч

/ брой: 98

автор:Ростислава Иванова

visibility 377

Фалиралите държавни болници в Ловеч и Враца ще получат заем от бюджета в размер на 2 223 113 лв. за изплащане на заплатите на медиците, реши кабинетът вчера. Отпуснатите средства за МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" са под формата на безлихвена възмездна помощ, обясниха от пресслужбата на МС. Не стана ясно защо заемът е наречен "безвъзмезден" при положение, че двете лечебни заведения ще възстановяват средствата на месечни вноски до 10 декември 2019 г.
ДУМА припомня, че служителите в двете държавни болници не са получавали заплати от февруари, което стана повод за поредица от протести. Преди седмица медиците от Враца дори замериха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, а ловешките им колеги два пъти блокираха движението на магистрала "Хемус". В понеделник Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да изготви и внесе в МС предложение за финансова помощ за двете болници, с които да се издължат забавените заплати.
Преди началото на правителственото заседание вчера Борисов се похвали, че двете лечебни заведения ще продължат да работят, а служителите им ще си получават редовно заплатите. Премиерът дори бе извикал кметовете на Ловеч и Враца, за да им нареди да предадат на хората добрите новини. След това в познатия си популистки стил Борисов нареди на Ананиев: "Министерството на здравеопазването, правете си реформите! Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби".


Иво Лилов: Не хвърляйте прах в очите!

Позиция на областния председател на БСП във Враца

Не хвърляйте прах в очите ни с обещания за справяне с проблемите във врачанската болница!
Борисов трябва да поеме отговорността за годините бездействие и за милионите дългове!
Министерският съвет отпусна заем на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца в размер на 1,2 млн.лв. за изплащане на забавените заплати на служителите. Дотук добре, но...
1. Средствата трябва да бъдат върнати до декември и след тази дата текат тежки лихви!
2. Защо повече от година ни се обяснява, че няма възможност да се помогне на лечебното заведение?
3. Защо стигнахме до това положение на "агония" за цялата медицинска дейност в областта и само за няколко дни се сетихте за механизъм за финансиране?
4. Защо оставихте хората без качествена медицинска помощ? Защо се отпускат средства само за две заплати, а не се покриват просрочените задължения, за които се плащат над милион годишно лихви и такси, а те самите са повод за запориране на сметките на болницата?
5. Защо и днес не беше взето решението за отпускане на средства и стартиране на процедура за закупуване на ангиограф и докога врачани ще разчитат на шанс или милостта на болниците в Монтана, Плевен и София, за да живеят?
МБАЛ "Христо Ботев" не е в състояние да изплаща самостоятелно огромните си дългове. Лекари, сестри и персонал ще работят, за да може с труда си да намаляват борчовете на болницата. Това е недопустимо! Не хвърляйте прах в очите ни с краткосрочни обещания!
 

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57