18 Ноември 2018неделя11:03 ч.

Кабинетът отпуска 2,2 млн. лв. заем за заплати на болниците във Враца и Ловеч

/ брой: 98

автор:Ростислава Иванова

visibility 279

Фалиралите държавни болници в Ловеч и Враца ще получат заем от бюджета в размер на 2 223 113 лв. за изплащане на заплатите на медиците, реши кабинетът вчера. Отпуснатите средства за МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" са под формата на безлихвена възмездна помощ, обясниха от пресслужбата на МС. Не стана ясно защо заемът е наречен "безвъзмезден" при положение, че двете лечебни заведения ще възстановяват средствата на месечни вноски до 10 декември 2019 г.
ДУМА припомня, че служителите в двете държавни болници не са получавали заплати от февруари, което стана повод за поредица от протести. Преди седмица медиците от Враца дори замериха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, а ловешките им колеги два пъти блокираха движението на магистрала "Хемус". В понеделник Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да изготви и внесе в МС предложение за финансова помощ за двете болници, с които да се издължат забавените заплати.
Преди началото на правителственото заседание вчера Борисов се похвали, че двете лечебни заведения ще продължат да работят, а служителите им ще си получават редовно заплатите. Премиерът дори бе извикал кметовете на Ловеч и Враца, за да им нареди да предадат на хората добрите новини. След това в познатия си популистки стил Борисов нареди на Ананиев: "Министерството на здравеопазването, правете си реформите! Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби".


Иво Лилов: Не хвърляйте прах в очите!

Позиция на областния председател на БСП във Враца

Не хвърляйте прах в очите ни с обещания за справяне с проблемите във врачанската болница!
Борисов трябва да поеме отговорността за годините бездействие и за милионите дългове!
Министерският съвет отпусна заем на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца в размер на 1,2 млн.лв. за изплащане на забавените заплати на служителите. Дотук добре, но...
1. Средствата трябва да бъдат върнати до декември и след тази дата текат тежки лихви!
2. Защо повече от година ни се обяснява, че няма възможност да се помогне на лечебното заведение?
3. Защо стигнахме до това положение на "агония" за цялата медицинска дейност в областта и само за няколко дни се сетихте за механизъм за финансиране?
4. Защо оставихте хората без качествена медицинска помощ? Защо се отпускат средства само за две заплати, а не се покриват просрочените задължения, за които се плащат над милион годишно лихви и такси, а те самите са повод за запориране на сметките на болницата?
5. Защо и днес не беше взето решението за отпускане на средства и стартиране на процедура за закупуване на ангиограф и докога врачани ще разчитат на шанс или милостта на болниците в Монтана, Плевен и София, за да живеят?
МБАЛ "Христо Ботев" не е в състояние да изплаща самостоятелно огромните си дългове. Лекари, сестри и персонал ще работят, за да може с труда си да намаляват борчовете на болницата. Това е недопустимо! Не хвърляйте прах в очите ни с краткосрочни обещания!
 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223