24 Април 2019сряда08:09 ч.

Семантика на ината

/ брой: 98

автор:Велиана Христова

visibility 697

"Аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!" Христо Радевски направо е начертал пътя на днешните ни бодри управляващи. Дори под дулото на родителския гняв управниците от МОН се хвърлиха като Матросов да защитят гафа, който са сътворили в матурата по български език. Естествено, че в изречението "Убедително написаното мотивационно писмо впечатли комисия" последната дума трябва да е членувана, понеже очеизвадно става дума за конкретната комисия, която "написаноТо" (конкретно) писмо е впечатлило, а не изобщо за някаква комисия. Учени от Института за български език на БАН и вчера категорично повториха, че има граматична грешка и че в МОН създават някакъв нов български език. Впрочем, руснаците говорят така български, щото в езика им няма членуване. Е да, ама корифеите в МОН са прави винаги - когато съгрешат дори! Та чак директорката на института на БАН привикаха вчера да се гърчи пред журналистите, че май не е точно съвсем граматична грешка, ами може би евентуално навярно да речем става дума за може да се каже семантична неточност. Срамотия!
Е, имало все пак напрежение, та да не са ощетени абитуриентите, МОН им признава на всички една точка за сгрешената задача. С две думи: точка давам, грешка си не признавам! А е толкова просто - грешки в задачи са се случвали, случват се и ще се случват. Много по-прилично и разбираемо би било да си признаеш, че си сбъркал, какво толкоз - както правят спокойно просветните босове навсякъде по света, вместо всеки път на инат да настъпваш мотиката и тя да те плесва по челото. У нас обаче и лексикално, и граматически иде реч за едно и също - за все по-голяма и все по-агресивна некомпетентност из министерствата на принципа "нов министър - кадрова чистка - свои хора - грешка". Още преди години корифеят на тестовете проф. Георги Бишков, лека му пръст, се опита да обясни на МОН, че тестологията е наука и че не е достатъчно да размесиш милион задачки, та да съчетаеш случайно 30 от тях в тест. Ама кой да чуе семантиката на думите му?    

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ