22 Март 2019петък11:40 ч.

Анализ

Сезонът на любезните домакини

Петте месеца на шестмесечното българско европредседателство завършиха безплодно за националния интерес

/ брой: 98

автор:Георги Георгиев

visibility 958

Слава тебе, Господи, че шестте месеца на българското председателство на Съвета на Европейския съюз по същество реално се оказаха само пет, както вече ни информира правосъдният министър Цецка Цачева. На 4 и 5 юни в Люксембург София ще предаде на Виена щафетата и Австрия ще поеме председателството на Съвета на ЕС до края на годината. С това "мъките" на властта най-сетне ще приключат и Бойко Борисов и компания ще могат да се посветят на вътрешното развитие на страната, чието население продължава да намалява под мъдрото им ръководство.
Безспорно, в строго личен план, председателството на Съвета на Европейския съюз е успешно за министър-председателя Бойко Борисов. Той беше толкова пъти докоснат от всички първи държавни и правителствени ръководители в Европа, че ще трябва да си купи още три-четири библиотеки, в които да си излага снимките с тях. Да, българският министър-председател използва рафтовете за книги, за да слага по тях фотографии, които да го легитимират пред гостите му като политик от международна величина. То в света на постмодернизма след "Винету" друго не ти и трябва да четеш, още повече като имаш и Гойко Митич за астрален близнак.
Борисов навярно действително смята, че легитимизацията му като лидер на страната в очите на европейците е завършена успешно, както пеперудата е успешен завършек на развитието от презряна гъсеница през безлична какавида. Поне фактите дават основание на проправителствената пропаганда да обяви успех за него - всички евролидери идват в София, всички го приемат у тях, всички позволяват да ги гушка, имаме и безценното "скъпи Бойко" на Меркел, "мон шери" на Макрон, а както ни светна безподобният Георги Марков Ердоган дори се изповядал: "Бойко, искат да ме убият", и както се оказа, наистина са искали, и то от Западните Балкани.
Не се заблуждавайте. Проправителствените медии може и да ласкаят министър-председателя, понякога по начини, достойни за "Декамерон", но никой извън татковината, не си прави илюзии с кого си има работа. Европредседателството беше предшествано от разгромната статия в "Гардиън": "В облак от корупция България ще председателства ЕС" и приключва с неласкавата публикация в "Ханделсблат": "Безсилният портиер на ЕС". Какъв път е извървян, а! От усещане за корупция до ролята на разсилен. Човек да се чуди кое е по-унизително.
През декември 2017 г. британската журналистка Дженифър Ранкин писа, като се позова на данни на българския Център за изследване на демокрацията за "разбиваща картина на корупция от върха до дъното на обществото". Обаче дори и на баш демократите да не им харесва, какво да направят? Дошъл ли е редът на България да бъде председател? Дошъл е! Какво ревете! А дори западняците и да имат скрупули относно истинската същност на режима в София, те лесно се разсейват по елементарни причини, както обяснява пред Ранкин неназован човек от обкръжението на Борисов: "Имаше период, когато в малките страни страхът от Брюксел беше много силен. Сега обаче, ако имаш финансова стабилност и съдействаш за големите решения, нямаш проблем." ГЕРБ изпълнява и двете условия. Обърнете внимание на "съдействаш за големите решения", това е ключово условие за режима на Борисов, за да продължи да получава политическа легитимност от Европа, защото вътре в страната тя вече е значително подронена.
В началото на януари, малко след редица критични статии в западни медии, ГЕРБ трябваше да лъскат образ и подобие, за да се оттласкват "от негативния имидж", и пуснаха напред ресорния министър Лиляна Павлова. По-добре да се бяха ограничили с традиционните за жанра Тома Биков и Антон Тодоров, тези Бийвъс и Бътхед на родната "експертиза". Отдавна никой не ги взема насериозно и дори ако кажеха някоя глупост, тя щеше да бъде забравена в очакване на следващата. Виж, министър Павлова с епохалното "Всеки ден слушаме за корупцията. Трябва да спрем... Съгласна съм, че има корупция, но корупцията е по-скоро едно усещане" наистина влезе в аналите на политическите гафове. Което впрочем в държавата, където Цветан Цветанов прави избори, едва ли ще има отражение върху резултатите на въпросната партия.
В интерес на истината немалко народ спря, както поиска Павлова. Спря да говори и да пише. Не само за корупцията. Спряха да говорят дори за трите "К" на българското европредседателство, които обединяват приоритетите му. Не, не, не бяха омразните на ГЕРБ "корупция, кражби и клиентелизъм", а близките до народа думи "консенсус, конкурентоспособност и кохезия". Вместо тях пет месеца медии, "експерти", "наблюдатели" и всеки, който не го мързи - от премиера до кварталния идиот, като замаяни дуднеха за "европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани", макар че ако ги питате къде са Източните Балкани, ще изпаднат в ступор.
И тук опираме до другата рамка, която неволно сложи германският "Ханделсблат" по "алфата и омегата" на българското европредседателство - Западните Балкани. "По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг". Така германският вестник описа за европейския читател ролята на България и българския премиер, обрисуван от изданието като "широкоплещест охранител".
Провалът тук се оказа бърз, но пък титаничен. Въпреки призивите на специалистите да не се дават напразни надежди на Сърбия, Босна, Черна Гора, Косово, Македония и Албания, ако човек послушаше тези дни какво се лее от телевизионния екран и от страниците на вестниците, щеше да остане с впечатлението, че пред него на живо се рисува с маслени бои епохалното платно: " Юнак Бойко кара шест синджира роб..., пардон, шест държави към Европейския съюз". Ядец. Големите в съюза - Франция и Германия, бяха безпощадно ясни - първо ще си оправим бъркотията в къщичката, а после ще се мисли за ново разширяване. Кога обаче ще бъдат извършени реформите за по-доброто функциониране на ЕС, както обясни Макрон, е въпрос с повишена сложност. Някъде към икиндия, е най-точният отговор за момента.
Сякаш в противовес на постоянния представител на България в ЕС Димитър Цанчев, който каза преди дни пред БНР, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани е извадила на преден план темата за европейското им бъдеще, "Ханделсблат", като споменава, че форумът е попаднал под сянката на напрежението между ЕС и САЩ, заключава: "А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред". С цялото уважение към дипломата, но мнението на авторитетния вестник ще стигне до повече европейци.
Отделна тема е драмата с името на Македония, която за пореден път показа безсмислието на българската външна политика в този вид. Опитът Борисов да бъде представен като помирител, като медиатор на конфликти се срина по-бързо и от западнобалканската тематика. Първо се оказа, че премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев не са се разбирали за нищо, въпреки опитите на български министри да обявят поредния успех на домакинството ни, а после се оказа, че и да се бяха разбрали, щеше да е за българска сметка. Няма как да е иначе, след като България не участваше в преговорите, дистанцира се, зависи от американската позиция да се пробута Скопие в НАТО. Тази липса на позиция не е случайна. Както и в случая с ЕС, Борисов се бои, че ще бъде ошамарен от американците, ако се противопостави на Скопие, защото така може да навреди на опитите да бъдат евроатлантизирани. Поради това хем не ни харесва Горна или Северна Македония, но пък няма да протестираме, хем се преструваме, че Илинденска Македония било уж в наша полза, както ни уверяваха Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Нищо подобно. Македонстващите се изхрачиха върху нас точно по време на форума за Западните Балкани и властта се уми, защото иначе току-виж я помислим за смела. Това е цената на имитацията на политика, на заместването на стратегията с пиар.
Впрочем и трите "К" на Лиляна Павлова бяха накакани (по "Швейк" на Хашек) по време на председателството. Проблемът с българските превозвачи, които вероятно ще станат жертва на "съдействието на големите решения", отнесе в дерето конкурентоспособността, изборите в Италия са на път да подронят напълно консенсуса в ЕС, а кохезията след 2020 г. кучета я яли.
Рекапитулацията на председателството е неутешителна за националния интерес. Нито сме влезли в Шенген, нито сме получили покана за еврозоната, нито падна мониторингът над страната. Напротив, бъдещото получаване на парите от фондовете може да бъде обвързано с политическата ситуация в страната. Западните Балкани пък остават с неясна съдба. Полза за България от тези месеци няма. Спечелиха някои зали на НДК и някои хора покрай ремонта на НДК. 
Когато на 11 януари председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск рецитира на български в Народния театър "Отечество любезно, как хубаво си ти", телешкият възторг на медиите от куртоазията му мина границите. Няма да е учудващо, ако някои са си помислили, че Туск го е и написал. При положение, че председателят на парламента прати Пекин във Виетнам, а Цветан "превъртя Рубикона", подмяната на Вазов с Туск направо ще си бъде в реда на нещата.
Всъщност, ако се абстрахираме от прехранването на Аз-а на Бойко Борисов, това беше характеристиката на цялото председателство - безпристрастен посредник, любезен домакин. Без позиции, без гръбнак, без идеи, но със "скъпи Бойко", "мон шери" и други такива, които у нас минават за политика.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56