26 Март 2019вторник19:24 ч.

Словакия представи нови образци оръжие

На международното изложение в Братислава бе показана новата САУ "Ева"

/ брой: 98

автор:Георги Георгиев

visibility 619

На завършилото международно оръжейно изложение IDEB-2018 в Братислава словашката оръжейна индустрия представи някои нови разработки, които заинтригуваха участниците. На първо място това бе самоходната колесна 155-мм гаубица "Ева", използваща шаси 8x8. Тя е съвместен продукт на словашката компания "Конструкта Дифенс" и чешко-словашкото обединение "Чехословак Груп".
За платформа на гаубицата е използвано шаси "Татра Т815" с колесна формула 8x8. Бойната маса на самоходната артилерийска установка (САУ) "Ева" е 28 тона, дължината й е 11,5 м, ширината 2,7м, а височината 3,8 м. Оръдието, което е производство на бившото артилерийско отделение на "Шкода", сега извадено в отделно предприятие, е оборудвано с напълно автоматизирана система за зареждане с автомат за зареждане, в който се намират готови за стрелба 12 снаряда и 12 заряда. Други 12 снаряда и още толкова заряда са разположени в херметично отделение. Автоматът за зареждане позволява да се произвеждат пет изстрела за една минута или 12 изстрела за три минути. При резервното ръчно управление скорострелността пада до 1-2 изстрела в минута. Максималната далечина на стрелбата може да достигне 41 км при използването на специални снаряди с дънен газгенератор и подобрена аеродинамична форма. Системата за управление на огъня включва автономна инерциална навигационна система, лазерен далекомер и топловизор и дава възможност да се води огън с право мерене. Има и радар за измерване на началната скорост на снаряда.
Освен САУ "Ева" словаците показаха и нова бронирана машина 4x4 "Герлах" на фирмата "Зетор", която е известна с производството на трактори. Очаква се "Герлах" да бъде предложен за участие в конкурса на словашкото военно министерство за закупуването на 404 бронирани коли 4x4 на обща стойност 780 млн. евро. "Герлах" има усилена противоминна защита, заден брониран отсек с вместимост 2,3 куб. м  и може да превозва до шест човека, включително и водача. Пълната бойна маса може да достига до 12,5 тона. Машината има дизелов двигател с мощност 326 к. с. и шестскоростна автоматична трансмисия. Фирмата дава цена от 398 хил. евро на машина в базова комплектация при поръчването на 100 екземпляра.Опитният образец на самоходната гаубица "Ева"
Снимка uspolitics.10ztalk.com 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 266

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 58