17 Декември 2018понеделник17:42 ч.

За вълка и агнето

/ брой: 96

автор:Евгени Гаврилов

visibility 497

Фактът, че от началото на юли се задава поредното поскъпване на топлоенергията, не е новина. Хората отдавна претръпнаха към подобни "изненади". Още през април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува в интернет исканията на топлофикациите за промяна на тарифите. От тях стана ясно, че парното в София, където най-много хора разчитат на този вид отопление, може да поскъпне с 4%. В неделя шефове от "Топлофикация София" даваха информация за ремонтите през лятото и само потвърдиха това искане. От изявленията става ясно, че най-голямо увеличение на цените искат габровската топлофикация - над 60%, и дружеството в Разград - 32%. От Плевен предлагат 13% увеличение, във Варна - 24%, а в Бургас - 19%. Предложенията на останалите топлофикационни дружества са в рамките от 13 до 25%.
70% от разходите за производство на топлоенергия са свързани с природния газ и основното обяснение за задаващите се нови цени е искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 16%. Не е трудно да се прогнозира какво ще стане оттук нататък. Регулаторът ще действа на принципа и вълкът сит, и агнето цяло. Ще разреши поскъпване на газа, но с по-малко от 16%. След това и претенциите на топлофикациите ще бъдат частично удовлетворени. Затова и парното в София ще поскъпне с по-малко от 4%.
Проблемите тук са други. КЕВР продължава да работи като регистратор на претенции, а не като регулатор. Освен това в енергетиката има натрупани големи дисбаланси. Те могат да се решат само с политическа воля, а тя в момента липсва. А за социално чувствителен сектор като парното трябва да има формула, според която при сериозна промяна в цената на газа нагоре или надолу - тарифата за топлото автоматично да се увеличава или намалява. Досега някога парното да е поевтиняло, когато падаше цената на газа?

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244