20 Ноември 2018вторник18:48 ч.

И това ли затриваме

/ брой: 95

автор:Мая Йовановска

visibility 423

Един от символите на България, които не са много, е българското розово масло. То разнася славата на страната ни от векове. Голяма част от луксозните парфюмерийни къщи използват българско розово масло. То е предпочитано заради специфичните си характеристики и високото си качество. Оказва се обаче, че именно това негово характерно високо качество сме на път да затрием.
След протести на производителите заради ниските изкупни цени на розовите листа и в опита им да ги помири с розоварите вчера министърът на земеделието Румен Поржанов оповести, че сме на път да компрометираме качеството му и неговата марка. Причината - нелоялни производители, които ползват в производството му вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, които смесват с българското розово масло. А това е един от малкото български продукти, който ЕК призна и защити. Затова при производството му има строги изисквания.
Производителите повече от месец алармират, че  розоварите ги цакат с ниски изкупни цени и подозират договорки. Как пък през това време вездесъщата Комисия за защита на конкуренцията не реши да се самосезира? Министърът притеснено ни съобщава за нелоялни практики, но няма съмнение, че някъде по веригата контролът е занемарен.
През последните десет години площите с маслодайна роза непрекъснато се увеличават, а страната ни е сред световните лидери в производството и износа на розово масло. Явно тръговската война в бранша не просто се е ожесточила, но се е изродила до степен, след която следва единствено да изчезнем от картата на световното производство. Ако сега държавата и браншът не се окопитят и не пресекат наглите далавери, ще загубим и единствения останал ни символ за качество. Срам! 

Сидеров: Борисов решава, аз съм прост депутат

автор:Дума

visibility 192

Актуализация на избирателните списъци иска БСП

автор:Дума

visibility 165

БСП прави трети опит да замрази депутатските заплати

автор:Дума

visibility 98

1 млн. литра горива са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 91

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 225

Испания се закани да блокира Брекзит заради Гибралтар

автор:Дума

visibility 45

Океанът изхвърли кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

автор:Дума

visibility 69

Вучич за Груевски: Не арестуваме за Мерцедеси

автор:Дума

visibility 196

Няма евтин бензин

автор:Димитър Събев

visibility 123

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 737

/ брой: 225

Какво носи у нас заниманието с политика?

visibility 48

/ брой: 225