25 Март 2019понеделник14:54 ч.

И това ли затриваме

/ брой: 95

автор:Мая Йовановска

visibility 671

Един от символите на България, които не са много, е българското розово масло. То разнася славата на страната ни от векове. Голяма част от луксозните парфюмерийни къщи използват българско розово масло. То е предпочитано заради специфичните си характеристики и високото си качество. Оказва се обаче, че именно това негово характерно високо качество сме на път да затрием.
След протести на производителите заради ниските изкупни цени на розовите листа и в опита им да ги помири с розоварите вчера министърът на земеделието Румен Поржанов оповести, че сме на път да компрометираме качеството му и неговата марка. Причината - нелоялни производители, които ползват в производството му вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, които смесват с българското розово масло. А това е един от малкото български продукти, който ЕК призна и защити. Затова при производството му има строги изисквания.
Производителите повече от месец алармират, че  розоварите ги цакат с ниски изкупни цени и подозират договорки. Как пък през това време вездесъщата Комисия за защита на конкуренцията не реши да се самосезира? Министърът притеснено ни съобщава за нелоялни практики, но няма съмнение, че някъде по веригата контролът е занемарен.
През последните десет години площите с маслодайна роза непрекъснато се увеличават, а страната ни е сред световните лидери в производството и износа на розово масло. Явно тръговската война в бранша не просто се е ожесточила, но се е изродила до степен, след която следва единствено да изчезнем от картата на световното производство. Ако сега държавата и браншът не се окопитят и не пресекат наглите далавери, ще загубим и единствения останал ни символ за качество. Срам! 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57