22 Март 2019петък23:20 ч.

Да качиш Витоша с Боян Петров

Хиляди приятели, познати и съмишленици вървяха по неговото трасе в неделната сутрин

/ брой: 95

автор:Боян Бойчев

visibility 1068

Хиляди души се събраха на организирания от близки и приятели на Боян Петров поход от Княжево до Копитото. Големият ни алпинист се сля с Хималаите в подножието на връх Шиша Пангма при опит да го покори.
Отдавна градският транспорт в неделя сутрин не е бил пълен с толкова много спортно облечени хора. Още в ранните часове мястото на срещата беше едно: поляната пред известното като Бар "Шишарка" заведение в началото на главната туристическа пътека в Княжево. Някои бяха облечени в професионално облекло за планинари, други - в обикновени анцузи и маратонки. Освен приятели на алпиниста, по пътеките тръгнаха и хора, които не са го познавали, но са вдъхновени от неговия пример. Баща увлекателно разказваше на децата си за успехите на Боян, други коментираха излъчения по телевизията предишната вечер филм за алпиниста, трети - книгата "Първите седем". Навсякъде можеха да се видят национални трибагреници, които поеха по маршрута. Една част от хората не дочакаха предварително обявения час и тръгнаха по-рано, имаше и такива, които се включиха по-късно. Маршрутът бе избран неслучайно - по него е тренирал всеки ден Боян Петров, готвейки се за поредната експедиция към върховете. И наистина беше труден - право нагоре, под неработещия от години лифт. Идеално за подготовка - малък километраж, но с голяма денивелация. На повечето места трасето бе кално, което допълнително затрудняваше. Накрая има пасаж от камъни. И тогава разбираш колко добре трябва да е бил подготвен алпинистът, за да го изкачва бегом с 10-литрова туба с вода и зиме, и лете. При това за рекордното време от 48 минути. Една част от участниците осъзнаха, че ще им е много трудно да преодолеят трасето, и избраха по-лекия вариант по туристическата пътека. Но всеки - с мисълта за Боян Петров, с примера на Боян Петров. 
По средата на маршрута имаше оставен тефтер, в който беше писал Боян и където всеки можеше да напише нещо свое. А на един от стълбовете на лифта беше качено национално знаме с лика на големия ни алпинист.
На Копитото пристигналите си поемаха глътка въздух и отново отваряха дума за големия алпинист. Много често, използвайки само малкото му име. Макар че не го познават, те го чувстват особено близък.
Хора на различна възраст и с различна подготовка. С различни професии и различни мечти. Аз не си спомням толкова хора да са качвали Витоша. При това не организирано, а спонтанно, чрез събитие, огласено по социалните мрежи.
„Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия”, каза жената до алпиниста – Радослава Ненова.
„Тези дни получавах много хубави писма и мисля, че това ми помогна много и ми даде много сила”, отбеляза Радослава. Мнозина туристи просто я прегръщаха, за да изразят съпричастност и да й вдъхнат кураж.
„Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път. За нас той е жив. Очакваме го да се появи и да ни попита как сте", сподели сестра му Александра Петрова. Тя даряваше непознати участници в похода с плаката за книгата му "Първите седем".
Участници в инициативата пък изразиха мнение, че тя трябва да се превърне в традиция.
Вече се спусках, а хора продължаваха да се качват и качват...
Боян Петров е жив. Чака ни по трасето към Копитото, чака ни високо в планината. Жив е, защото ни кара да вярваме, че мечтите са възможни, а върховете - постижими. Защото съм сигурен, че утре някой друг също ще нарами тубата с вода или раницата с камъни и ще тръгне по стръмните пътеки. Може би е това детенце, което пъпли с майка си и баща си, или този устремен нагоре тийнейджър...
И ще развее българския трибагреник на най-високите върхове. Като Боян Петров. Хиляди туристи, близки, приятели и познати на Боян Петров по маршрута от Княжево до Копитото в знак на почит към алпиниста, който остана завинаги на Шиша Пангма. Това е маршрутът, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция.
Снимка БГНЕС

 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56