21 Ноември 2018сряда21:10 ч.

БСП иска оставката на шефа на ББР или главата на икономическия министър

Днес социалистите внасят в КЕВР подписката с искане за отмяна на продажбата на ЧЕЗ

/ брой: 94

автор:Ростислава Иванова

visibility 661

Нито правителството, нито Българската банка за развитие се отнесоха сериозно към работата на комисията, отказаха да отговарят на въпросите на парламента и да предоставят изисканата им информация по сделката за ЧЕЗ. Или шефът на ББР Стоян Мавродиев ще подаде оставка, или ще искаме оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов. Това заяви от парламентарната трибуна вчера зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Желю Бойчев, който оглавява временната комисия за установяване на обстоятелствата около продажбата на "ЧЕЗ България" на фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. След двучасов дебат по доклада на комисията депутатите го приеха със 148 гласа "за", 26 "въздържали се" и нито един "против". Един от изводите в него е, че "Инерком" не става за стратегически инвеститор.
Бойчев се възмути, че чешката страна е дала много повече информация и документация по сделката, отколкото българските институции. "Въпреки желанието на депутатите да разберат какво е намерението на правителството за участие в сделката, категоричен отговор така и не получиха. Още по-цинични бяха от ББР, за която чехите потвърдиха, че се е съгласила да е гарант на "Инерком" по сделката. Това е държавна банка и следователно не може да поема ангажименти, без да представлява държавата", каза Бойчев. Той се възмути от поведението на Мавродиев, който обвини чешката страна в лъжа, че банката е издала писмо за съгласие за банкова гаранция.
Вчера НС задължи правителството да включи ЕРП-тата в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на "ЧЕЗ България", а БНБ да даде информация на парламента за поетите финансови ангажименти от Булбанк и ББР към "Инерком".
"Често чуваме въпроса кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком". Едно е сигурно - те са подставени лица. Зад тези хора и тази фирма стои уродливото  политическо-икономическо лице на държавата. Всичко в случая е задкулисно и мъгла, която застрашава електроподаването на 3 милиона души. Изправени сме пред сериозен тест - ще оставим ли този скандал да мине за две седмици, или ще го разнищим до степен, че нищо такова да не може да се случва. Защото днес е ЧЕЗ, утре е цяла България", заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. Таско Ерменков допълни, че сделката е пряко последствие от криво направената приватизация за ЧЕЗ през 2003 г. Не може всеки, който му скимне, да си купи ЕРП в България, обобщи той.
ДПС не участва в гласуването. Според Рамадан Аталай докладът е манипулативен, а констатациите в него - спорни. Делян Добрев от ГЕРБ нарече комисията "ялова", защото не е открила нищо ново, а общоизвестни факти от последните 10-15 години. Крум Зарков припомни, че ако всичко е било известно, Добрев нямаше да нарече "фалшива новина" сделката с Гинка.
Днес от 10.30 часа представители на БСП ще внесат в КЕВР събраните подписи от Национална гражданска инициатива с искане държавата да отмени сделката за ЧЕЗ.Всичко в сделката за ЧЕЗ е една голяма лъжа, заяви Крум Зарков
Снимка Емилия Костадинова

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 16

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 15

/ брой: 227