12 Декември 2018сряда04:00 ч.

Кметовете Му

/ брой: 93

автор:Аида Паникян

visibility 739

И ти да си без заплата от февруари, и ти ще си недоволен, рече Бащицата. Това изказване зарадва мнозина. Според някои "Ето, Бойко се намеси и сега ще оправи нещата". Според други "Бойко чу за заплатите на служителите от ловешката и врачанската болница и "развърза" кесията с нашите пари" (стр. 5).
Не е нито едното, нито другото. Истината е друга: местните избори през 2019 г. чукат на вратата. А и през трите си мандата Бойко Борисов неведнъж под различни форми е подчертавал пред хората си, че им дава свобода да правят каквото си искат, но по никакъв начин да не бъде омърсяван имиджът му, да не бъде застрашавана властта му. Да не забравяме само в сферата на здравеопазването колко министри, заместниците им и шефове на касата трябваше да се разделят с креслата си само за часове, за да бъде запазена властта на Бащицата.
От вчера е най-пресният пример: безапелативно нареди на Ананиев първо да се изплатят заплатите. "Като финансист си прав. Искам да погледнеш и ако не си си получил от февруари досега заплатата. Това направете и ги... (жест на ръката като "посечете ги!") реформирайте както искате. Да не се получава повече (продължителна пауза)! Това са ни два областни града! Разбра ме!".
Тъй де, двама областни кметове от хората на Бойко. И той няма да търпи някакъв си Кирил Ананиев да му се оправдава и да саботира предизборните калкулации. Протестите на медиците от Ловеч и Враца не са от вчера и Бащицата не научава за тях в петък или събота, нито в понеделник след случката с яйцето. Само че хвърленото по зам.-министър Начева яйце му даде да разбере, че заради медицинските протести е на път да загуби половин Северна България. Изплаши се - "не може всеки да ни протестира под прозорците", отсече в събота.
Та така държавните болници се оказват заложници на кметовете Му. Със сигурност до местните избори заплатите на хората от болниците ще бъдат пожарникарски "спасени" от лошите - частните болници, кредиторите и пр.
Затова и оправданието на Кирил Ананиев, че "тези две клиники (Ловеч и Враца) от 13 години са водени към фалит". Тук му е мястото да попитаме къде беше Ананиев - този толкова изненадан от срива на болниците си министър, докато те са водени към фалит? От август 2014 г. (с кратко прекъсване), докато стана здравен министър, е председател на Надзорния съвет на НЗОК, от създаването на касата през 1999 до 2002 г. е член на управителния й съвет, а от 2002 до 2005 г. е негов председател.
И още нещо много-много важно: да си спомним кой беше премиер в 9 от тези 13 години? Дали пък Бащицата не се изплаши от видението как вместо по поредния зам.-министър яйцата започват да хвърчат към него...

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241