16 Януари 2019сряда17:32 ч.

Курумбашев: Вебер лъже, че ЕНП подкрепя превозвачите ни

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 541

Eвродепутатът от ЕС Петър Курумбашев обвини в лъжа председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който каза в София, че всичките й 219 депутати ще защитят интересите на българските превозвачи при гласуването на законодателния пакет "Мобилност".
"Препоръчвам на председателя на Групата на ЕНП в ЕП да се запознае с позицията на евродепутатите от собствената си група по предложенията на ЕК, касаещи българските превозвачи. В рамките на обсъждането във вторник на законодателните предложения в Комисията по транспорт и туризъм г-н Вим ван де Камп, член на ЕП от ЕНП и докладчик по въпросния регламент, еднозначно подкрепи позицията на Франция и Германия срещу българските превозвачи", заяви вчера Курумбашев. Той припомни, че през октомври инициира обща позиция на всички български представители в ЕП по Пакета за мобилност в ЕС, която бе приета единодушно.
Вчера Вебер даде брифинг заедно с Цветан Цветанов и обяви, че позицията на ГЕРБ по темата е абсолютно идентична с тази, която ЕНП застъпва в ЕП.
"Правителството трябва много категорично да заяви, че България има една или две червени линии в този преговорен процес и те няма как да бъдат преминавани. Оттук нататък трябва да се действа на ниво Съвет на ЕС", заяви по-рано през деня Курумбашев в телевизионно интервю. "Това, че по време на нашето председателство нямаме право да изразяваме позиция, е пълна глупост. Да не се окаже, че най-лошото в ЕС е да си председател, защото не може да има твоя позиция? От една година насам не виждам нашето правителство да работи по създаването на коалиция от държави, които да се противопоставят на тези, които подкрепят предложенията на ЕК", коментира евродепутатът от левицата. Той подчерта, че е налице двоен морал и абсолютна липса на последователност в предложенията на комисията, и даде за пример общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози, т.нар. втори Пакет за мобилност.

 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10