16 Януари 2019сряда17:40 ч.

Липсата на кадри може спъне проекта "Белене"

Правителството размразява строежа на атомната централа

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 545

Липсата на висококвалифицирани кадри за АЕЦ "Белене" може да се окаже проблем за издаването на разрешение за работата на бъдещата централа, защото, за да бъде даден лиценз за работа на нови мощности, Агенцията за ядрено регулиране прави оценка и на човешкия фактор, заяви доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН пред БНР. Тези, които имат опит вече, са пенсионери. Държавата трябва да възбуди интереса към тази специалност. Все още има хора, които могат да подготвят качествени специалисти. Необходимо е да се предприеме кампания за масирана подготовка на кадри, които да работят в ядрената енергетика, коментира доц. Тонев.
Правителството предлага проектът АЕЦ "Белене" да бъде размразен, като евентуалното изграждане на атомната централа да стане на пазарен принцип. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която представи в Министерския съвет доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за оползотворяване на всички активи във връзка с проекта "АЕЦ "Белене". По решение на парламента работна група бе натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването. Правителството прие и съответното решение. Сега думата има парламентът.
Петкова посочи, че предложението, което е внесла в МС заедно с доклад на работна група, е да бъде направен опит проектът "АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
Правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. До края на годината е добре тази процедура да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, допълни Теменужка Петкова.  Правителството се надява на конкуренция в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", за да бъде подбрана и най-добрата оферта. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието на Министерския съвет. Преди дни китайската CNNC официално заяви интереса си към проекта за втора ядрена централа. Неофициална информация сочи, че се водят преговори и с други инвеститори. Реални ли са тези заявки обаче, ще стане ясно едва след обявяване на процедурата по набиране на оферти.
И Томислав Дончев, и енергийният министър Теменужка Петкова са категорични - няма промяна в намеренията и централата ще бъде изпълнена изцяло като пазарен проект, без държавна гаранция и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. Ако оферти за реализацията на централата липсват, вариантите са два - препродажба на оборудването, което е малко вероятно, или инсталиране на един от реакторите на площадката на АЕЦ "Козлодуй", коментира още Томислав Дончев.
И двамата посочиха още, че най-лошият вариант е нищо да не бъде правено с оборудването и то да продължава да трупа разходи. Фактът, че китайските инвеститори проявяват интерес към АЕЦ "Белене", означава, че тази централа е читава и има смисъл от нея, твърди Станислав Георгиев, секретар на "БУЛАТОМ". Според него разговорът между противниците и тези, които са за изграждането, няма да спре даже и централата да започне да работи. Площадката на АЕЦ "Белене" е многократно изследвана и няма предположения, че е опасна земетръсна зона, подчерта Милен Дулев, кмет на град Белене.Един от рисковете пред АЕЦ "Белене" е очертаващата се липса на специалисти, които могат да управляват ядрените мощности

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10