16 Януари 2019сряда17:39 ч.

КНДР заплаши да анулира срещата с Тръмп

Пхенян няма да приеме едностранно изоставяне на ядрените оръжия

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 240

Северна Корея заплаши да отмени историческата среща на върха на 12 юни между лидера Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради военните маневри в Юга, предаде южнокорейската агенция Йонхап.
Пхенян също отмени срещата на високо равнище с Южна Корея, насрочена в сряда, за да протестира срещу ежегодното военно учение "Макс Тъндър", включващо южнокорейските и американските армии, каза Йонхап, цитирайки официалната информационна агенция на Северна Корея KCNA.
Северна Корея обяви също, че ще "преосмисли" срещата на високо равнище, ако САЩ не се откаже от исканията за ядрената им програма.
Корейската централна новинарска агенция обяви, че КНДР никога няма да приеме икономическа помощ от САЩ в замяна едностранно прекратяване на ядрената си програма.
Първият заместник-министър на външните работи на Северна Корея Ким Ге Гуан отбеляза, че САЩ ще предложат икономическа компенсация и облаги, в случай че ние изоставим ядрените оръжия.
Никога не сме имали очаквания, че САЩ ще помогнат на нашето икономическо строителство, и ние няма да сключим подобно споразумение в бъдеще, подчерта дипломатът.
Ако администрацията на Тръмп е "наистина ангажирана" да подобри отношенията си с Пхенян, "те ще получат отговор, който си заслужава". Но ако те ни притиснат в ъгъла и ни принудят само за едностранно изоставяне на ядрените оръжия, ние повече няма да проявяваме интерес към такива разговори и ще трябва да преосмислим срещата на върха, предупреди министърът.
Според СиЕнЕн риториката на Пхенян е подобна като на Тръмп. През април той заяви, че ако преговорите не вървят добре, "ще напусна срещата".
Експерти са на мнение, че Пхенян се опитва да промени условията на преговорите, а не да ги прекрати.
САЩ обаче продължават с подготовката за срещата между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, след като малко по-рано КНДР заплаши да анулира събитието.
"Ние продължаваме да планираме срещата", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, като добави, че Вашингтон не е уведомен за смяна на позицията на Северна Корея.
Вчера сутринта държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведе среща с южнокорейския си колега. Помпео е подчертал, че подготовката за срещата между Ким и Тръмп продължава, като в същото време се вземат под внимание действията на КНДР.

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10