10 Декември 2018понеделник18:34 ч.

Туск: С приятели като Тръмп не ти трябват врагове

Техеран и евротройката изоставят долара в полза на еврото при разплащанията за иранския петрол

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 325

В София председатеят на Европейскея съвет Донлад Туск остро разкритикува президента Днолад Тръмс с думите, че "с такива приятели не ти трябват врагове". Представяйки пред журналисти основните теми на днешния Съвет на ЕС, посветен на Западните Блакани, той изтъкна: "Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове". Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. По думите му на съвета страните членки трябва да препотвърдят подкрепата си за ядреното споразумение с Иран, от които САЩ излязоха.
Междувременно Иран и евротройката (Франция, Великобритания, Германия) се договориха за иранското ядрено споразумение, известно като Съвместния всеобхватен план за действие.
Това заяви във вторник иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след разговорите в Брюксел.  Той се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини преди разговорите с партньорите от Великобритания, Франция и Германия - трите европейски страни, които все още се опитват да запазят сделката. Зариф вече посети Русия и Китай, които държат на споразумението.
Европейските дипломати се опитват да фокусират срещата върху предизвикателството да намерят решение на въпроса с американските санкции за чуждестранните компании, които имат търговски отношения с Иран, тъй като тези санкции имат глобален обхват.
Европейски фирми, най-вече във Франция и Германия, се впуснаха да инвестират в Иран след споразумението от 2015 Иран да замрази ядрената си програма и да бъде освободена от международни санкции. Немският износ към Иран възлизаше на почти 3 млрд. евро през 2017, докато френският износ се покачи от 562 млн. през 2015 до 1,5 млрд. евро през 2017, а нефтеният гигант Тотал смята да инвестира 5 млрд. в находището на газ в Южен Парс.
Когато се оттегли от сделката миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде ултиматум на бизнесите да спрат операциите в Иран до 6 месеца или да се приготвят за големи глоби заради американските санкции. Решението на Вашингтон да тръгнат срещу съветите на европейските си колеги и да загърбят сделката ги поставя по-близо до Пекин и Москва, докато дипломатите се чудят как да запазят пакта.
САЩ наложиха санкции на официални представители на Иран, включително и на гуверньора на Централната банка на Ислямската република, съобщават в същото време АП и Ройтерс.
Вашингтон санкционира общо четири физически лица и базирана в Ирак банка. Рестрикциите са част от програми за санкциониране на поддръжници на глобалния тероризъм.
В съобщението на сайта на финансовото министерство на САЩ се казва, че са санкционирани гуверньорът на Централната банка на Иран Валиолах Сейф и базираната в Ирак Al-Bilad Islamic Bank.
Валиолах Сейф е определен за терорист. Той е обвинен във финансиране на ливанската групировка "Хизбула". САЩ също налагат и така наречените "второстепенни санкции" на Сейф, което означава, че тези, които правят бизнес с гуверньора, ще бъдат изолирани от финансовата система на САЩ.
Санкциите имат за цел допълнително изолиране на Иран от световната финансова система.
В четвъртък обаче стана ясно, че ЕС ще премине от американски долари към евро при заплащането на доставките на петрол от Иран, съобщи за РИА "Новости" дипломатически източник от Брюксел. На първо място става въпрос за продължаване на търговията с петрол, газ и петролни продукти; ефективни банкови транзакции, продължаване на преговорите с Иран в областта на въздушния, морския и наземния транспорт, и предоставянето на експортни кредити.
Агенцията припомня, че в периода 19-20 май европейският комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете ще посети Иран.

 

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239