12 Декември 2018сряда04:00 ч.

XIV фестивал на изкуствата "Борис Христов"

Входът за първия ден от празника е живо цвете за градината на дома на прочутия бас

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 360

Четиринадесетият фестивал на изкуствата на името на Борис Христов отдава почит към големия оперен артист - в архивни кадри с коронни роли, както и чрез представянето на филма "Върховете не остават скрити" на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.  
По традиция тържественото откриване на фестивала е на 18 май - деня на рождението на Борис Христов (1914). Входът за този първи ден от празника е с живо цвете за градината на дома.
Акцент са участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров в програма с широк диапазон - от Бах до Пиацола, е включен и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици - китаристи. Роберта Мателли - оперна изпълнителка и педагог, представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство; проф. Милена Моллова ще обобщи резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на акомпанятора. Мариана Цветкова - солистка на Националната опера и балет, заедно с Владимир Маринов и млади вокални изпълнители осъществява своя проект "Франк Синатра V/S Операта".
Европейската нощ на музеите изцяло е във властта на най-младите таланти - вокални изпълнители и инструменталисти от НБУ по традиция са поканени за концертен маратон. Пристрастието към бароковата, ренесансовата и съвременната музика обединяват в съдружия камерните "Музика антика" на Христо Маринов и ансамбъла на Димитър Маринкев. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд е поклон пред Надя Афеян, а "Парчета от една разпиляна мозайка" е посветен на Ирина Щиглич - акомпаняторка на Борис Христов, пианистка и педагожка.
С филмовата програма "Джузепе Верди - Реквием" фестивалът отбелязва 25-годишнината от кончината на Борис Христов. В една вечер ще бъде представен видеозаписът на творбата на Верди с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов от Копенхаген. "Далеко от очите" е концерт на мецосопраното Александра Коцевска и пианиста Глигор Гелебешев - гости от Република Македония, които в контекста на романтична програма изпълняват и свои родни съвременни автори. В синхрон с идеите на фестивала са участията на двама млади художници - Ивон Кючукова с графична изложба "Равноденствие" и Борис Симеонов с поредицата "Рисувам музика", родена от наблюденията и вълненията му в концертната зала и зад кулисите. Ще проследим и финала на Театралната творческа работилница за педагози, чийто акцент в къщата на Борис Христов е актьорското майсторство на певеца, отношението му към сценичния костюм, сценографията и цялостната артистична изява.
След дълъг гастрол по света и в различни галерии на България изложбата с внушителните акварели и масло на художници от Китай, Канада и Япония "Истинност, доброта, търпение" изпълва концертната зала и галерията на музея "Борис Христов".
Фестивалът, който продължава до 12 юли,  отделя подобаващо внимание и на най-малките изпълнители - с концерта "Хоризонти" пианистката Яна Мезеклиева - ученичка на Доротея Димитрова, се изявяват с палитра от творби на Бах, Карен Танака, Моцарт, Рахманинов и Юрума. А младите пианисти под ръководството на Албена Станчева представят широк спектър от клавирни пристрастия - от предкласиката, класиката и романтизма до автори като Гершуин, Нино Рота, Оскар Питърсън, Карлос Гардел, научи ДУМА от Елена Драгостинова, директорка на музея.


 

Стрелец рани 10 и уби един в Страсбург

автор:Дума

visibility 40

Строителите на протест срещу проверките на пътища

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 241

Антикорупционната комисия спира 19 иска за 21,7 млн. лева

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 241

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 241

Протест пред КЕВР заради поскъпването на водата

автор:Мая Йовановска

visibility 87

/ брой: 241

Нови влакове ще има най-рано след 3 г., призна Росен Желязков

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 241

Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 241

Мей иска помощ от Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 241

Турция създава нова база в Черно море

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 241

Макрон породи разнородни реакции с обещанията си

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 241

Мигрантите избират влака от Истанбул към България

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 241

Левицата има визия за развитието на България

автор:Петрана Сомлева

visibility 81

/ брой: 241

Залата на кривите огледала

visibility 46

/ брой: 241

Хоби ражда природонаучен музей

автор:Аида Паникян

visibility 63

/ брой: 241