18 Ноември 2018неделя00:32 ч.

Гремлините на САЩ вече летят

Американската агенция DARPA показа първите завръщащи се на самолет дронове

/ брой: 93

автор:Георги Георгиев

visibility 398

Агенцията за перспективни отбранителни разработки на Министерството на отбраната на САЩ DARPA показа преди дни видео от изпитанията на най-новите и перспективни безпилотни бойни дронове, наречени "Гремлин" (дух от английския фолклор). Пълноценните изпитания на безпилотните апарати ще започнат през 2019 г., а сега бе показано няколкосекундно видео, на което се вижда как безпилотните апарати се пускат от борда на транспортен самолет С-130 "Херкулес", летят, а след това с помощта на специално устройство се прехващат и връщат на борда.
Успехът идва, след като през април тази година DARPA предостави на компанията Dynetics 38,6 млн. долара за разработването на система за въздушно прехващане на дроновете. Изискването е към 2020 г. американската армия вече да има на въоръжение първите работоспособни "Гремлини", които да използват самолетите "Херкулес" в качеството на въздушни авионосци. По думите на Тим Китър - завеждащ програмата "Гремлин" в DARPA, безпилотните апарати ще бъдат оборудвани с най-различни датчици и ще могат да работят заедно в рояк. Потенциалът им е огромен, смята Титър. Според описанието на проекта с помощта на безпилотните самолети с въздушно базиране армията на САЩ ще се бори по-успешно със системите за ПВО, да води разузнаване и да унищожава наземни цели. Идеята на въздушното базиране е да се увеличи радиусът на действие на апаратите и да се осигури внезапност на евентуалния удар, при който неизползваните боеприпаси да се завърнат на бодна. Освен това по този начин дори обикновени транспортни самолети ще бъдат превърнати в мощни оръжейни комплекси с различно предназначение.
САЩ не за пръв път използват въздушни авионосци, припомня сайтът warpost.ru. След Втората световна война те са използвали бомбардировачи Б-36, оборудвани с пилони за закрепване на миниатюрни изтребители XF-85 "Гоблин", които да защитават ударната машина от противникови изтребители над целта. DARPA не крие, че е използвало близо 70-годишните разработки, за да реализира сегашния проект за системата "Гремлин". Името й е пряка заемка от разказа за деца на Роалд Дал "Гремлините" от 1942 г., в който духовете унищожават самолети, защото домът им е бил унищожен при строителството на авиозавод. По-късно те се помиряват с британците и заедно воюват срещу нацистка Германия, припомня warpost.ru.Компютърна анимация на начина на действие на системата "Гремлин"
Снимка DARPA

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223