24 Март 2019неделя18:37 ч.

Гремлините на САЩ вече летят

Американската агенция DARPA показа първите завръщащи се на самолет дронове

/ брой: 93

автор:Георги Георгиев

visibility 614

Агенцията за перспективни отбранителни разработки на Министерството на отбраната на САЩ DARPA показа преди дни видео от изпитанията на най-новите и перспективни безпилотни бойни дронове, наречени "Гремлин" (дух от английския фолклор). Пълноценните изпитания на безпилотните апарати ще започнат през 2019 г., а сега бе показано няколкосекундно видео, на което се вижда как безпилотните апарати се пускат от борда на транспортен самолет С-130 "Херкулес", летят, а след това с помощта на специално устройство се прехващат и връщат на борда.
Успехът идва, след като през април тази година DARPA предостави на компанията Dynetics 38,6 млн. долара за разработването на система за въздушно прехващане на дроновете. Изискването е към 2020 г. американската армия вече да има на въоръжение първите работоспособни "Гремлини", които да използват самолетите "Херкулес" в качеството на въздушни авионосци. По думите на Тим Китър - завеждащ програмата "Гремлин" в DARPA, безпилотните апарати ще бъдат оборудвани с най-различни датчици и ще могат да работят заедно в рояк. Потенциалът им е огромен, смята Титър. Според описанието на проекта с помощта на безпилотните самолети с въздушно базиране армията на САЩ ще се бори по-успешно със системите за ПВО, да води разузнаване и да унищожава наземни цели. Идеята на въздушното базиране е да се увеличи радиусът на действие на апаратите и да се осигури внезапност на евентуалния удар, при който неизползваните боеприпаси да се завърнат на бодна. Освен това по този начин дори обикновени транспортни самолети ще бъдат превърнати в мощни оръжейни комплекси с различно предназначение.
САЩ не за пръв път използват въздушни авионосци, припомня сайтът warpost.ru. След Втората световна война те са използвали бомбардировачи Б-36, оборудвани с пилони за закрепване на миниатюрни изтребители XF-85 "Гоблин", които да защитават ударната машина от противникови изтребители над целта. DARPA не крие, че е използвало близо 70-годишните разработки, за да реализира сегашния проект за системата "Гремлин". Името й е пряка заемка от разказа за деца на Роалд Дал "Гремлините" от 1942 г., в който духовете унищожават самолети, защото домът им е бил унищожен при строителството на авиозавод. По-късно те се помиряват с британците и заедно воюват срещу нацистка Германия, припомня warpost.ru.Компютърна анимация на начина на действие на системата "Гремлин"
Снимка DARPA

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56