16 Януари 2019сряда17:41 ч.

"Медиана": 67% подкрепят Радев, 41% - Борисов

автор:Дума

visibility 1043

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваният политик в България, сочи проучване на социологическа агенция "Медиана". Държавният глава получава 67% одобрение, след него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 55%, а премиерът Бойко Борисов е одобряван от 41 на сто от запитаните.
За последния месец президенът и столичният кмет са прибавали по три пункта към рейтингите си, докато Борисов запазва предишните си проценти.


Агенцията е изследвала и нагласите на хората, ако се появи евентуална президетска партия. Тя би взела 36,7%.
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха спечели с около 3,2% повече гласове от БСП. В парламента при предсрочни избори ще влязат още ДПС и "Обединени патриоти", сочи проучването. АБВ и ВОЛЯ са на ръба. Сините получават около 1% доверие.
За ГЕРБ биха дали вот 25,8% от запитаните, за БСП - 22,6%. ДПС биха подкрепили 8,1% от респондентите, а "Обединени патриоти" - 6,7%.
Средната оценка за правителсвото е 3,44. В сравнение с месец март се е повишила леко - тогава е била 3,35.
 На този фон, логично – въпреки песимизма и недоверието към властта – няма и желание за смяна на управлението тук и сега. Предсрочни избори искат 26 %, а значително повече (46 %) биха искали правителството да изкара пълен мандат, коментират социолозите.
До голяма степен стабилността на управлението ще зависи от възможността му да генерира добри новини от европредседателството - Шенген, Западни Балкани, защита на българските превозвачи, както и да държи балансирана неконфронтационна линия по отношение на Русия, НАТО, Турция, ЕС. Да следва това, което за мнозинството е защита на националния интерес, независимо от блоковата принадлежност.
Изследването е представително за пълнолетното население на страната, в него са участвали 1001 души. Проведено е в периода 09 – 14 май 2018 година.

 
 

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10