25 Март 2019понеделник14:51 ч.

Истината за Македония е една

/ брой: 91

автор:Георги Георгиев

visibility 884

През миналата седмица бе обявен съставът на българските участници в съвместната с Република Македония експертна мултидисциплинарна комисия, плод на родения, с американско акушерство, в началото на тази година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Тази комисия, като стъпва на автентични исторически извори, трябва да даде научно обективно тълкуване на историческите събития. В медиите се появиха критични забележки към състава и професионализма на членовете на комисията. Всеки с познания по въпроса има право да каже своето мнение за компетенцията на членовете й, но далеч по-важното е каква политическа задача ще бъде възложена на тези учени от българското правителство и как то ще ги подкрепя в изпълнението й.
Българските учени не могат да дадат друго тълкувание на историята на Македония преди 1945 г., освен потвърждение на българския характер на тези земи. Ако те дори на милиметър отстъпят от тази теза, значи не са български учени, а са чужди мекерета. Нямаме основания засега да смятаме, че са такива, но не можем да кажем същото за сегашното правителство, което подписа договора с Македония в този му вид. Слугуването на чуждия интерес, в случая американския, е визитната картичка на правителството на ГЕРБ. САЩ имат интерес от превръщането на Балканите в зона под техен контрол, която да бъде антируски настроена и вероятно смятат, че пътят към тази цел е потискането на "национализмите". Това обаче не трябва да става за наша сметка. Например самото съгласие за създаването на тази комисия вече означаваше, че правителството на ГЕРБ признава, че има нещо непонятно, неизчистено, двусмислено в историята на днешните македонски земи, когато са били част от България или от българското землище.
Обаче след като се е стигнало вече дотук, задачата на комисията трябва да бъде една-единствена: македонската страна да приеме трактовката на българската страна за историческите събития като обективно вярната и подкрепена с безусловни исторически факти и писмени паметници. А тя е, че до 1945 г. земите на днешна Македония са част от българското землище, в периодите на независима българска държава те са неделима част от нея, защото от двете страни на днешната граница живее един народ, с една вяра и една обща история.
Ако македонците искат да се занимават с автосугестиране, че са отделна нация и така да търсят основание за съществуването на държавата си - така да бъде, но нека да вземат за отправна точка годината 1945-та. Всичко преди тази дата говори единствено и само в полза на основната теза на българската историческа наука по македонския въпрос.
 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57