19 Ноември 2018понеделник12:25 ч.

Истината за Македония е една

/ брой: 91

автор:Георги Георгиев

visibility 519

През миналата седмица бе обявен съставът на българските участници в съвместната с Република Македония експертна мултидисциплинарна комисия, плод на родения, с американско акушерство, в началото на тази година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Тази комисия, като стъпва на автентични исторически извори, трябва да даде научно обективно тълкуване на историческите събития. В медиите се появиха критични забележки към състава и професионализма на членовете на комисията. Всеки с познания по въпроса има право да каже своето мнение за компетенцията на членовете й, но далеч по-важното е каква политическа задача ще бъде възложена на тези учени от българското правителство и как то ще ги подкрепя в изпълнението й.
Българските учени не могат да дадат друго тълкувание на историята на Македония преди 1945 г., освен потвърждение на българския характер на тези земи. Ако те дори на милиметър отстъпят от тази теза, значи не са български учени, а са чужди мекерета. Нямаме основания засега да смятаме, че са такива, но не можем да кажем същото за сегашното правителство, което подписа договора с Македония в този му вид. Слугуването на чуждия интерес, в случая американския, е визитната картичка на правителството на ГЕРБ. САЩ имат интерес от превръщането на Балканите в зона под техен контрол, която да бъде антируски настроена и вероятно смятат, че пътят към тази цел е потискането на "национализмите". Това обаче не трябва да става за наша сметка. Например самото съгласие за създаването на тази комисия вече означаваше, че правителството на ГЕРБ признава, че има нещо непонятно, неизчистено, двусмислено в историята на днешните македонски земи, когато са били част от България или от българското землище.
Обаче след като се е стигнало вече дотук, задачата на комисията трябва да бъде една-единствена: македонската страна да приеме трактовката на българската страна за историческите събития като обективно вярната и подкрепена с безусловни исторически факти и писмени паметници. А тя е, че до 1945 г. земите на днешна Македония са част от българското землище, в периодите на независима българска държава те са неделима част от нея, защото от двете страни на днешната граница живее един народ, с една вяра и една обща история.
Ако македонците искат да се занимават с автосугестиране, че са отделна нация и така да търсят основание за съществуването на държавата си - така да бъде, но нека да вземат за отправна точка годината 1945-та. Всичко преди тази дата говори единствено и само в полза на основната теза на българската историческа наука по македонския въпрос.
 

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224