22 Март 2019петък11:34 ч.

Знание

Кой се страхува от Алеко Константинов?

/ брой: 91

автор:Лозан Такев

visibility 489

Преди 155 години в Свищов се ражда Алеко Константинов. Бъдещият духовен аристократ на Балканите. Бъдещият публицист, писател, юрист, планинар, демократ... Той е дал името си на Сатиричния театър, на хижата на Витоша, на улици, читалища, училища...
Алеко е бъдещият безсмъртен български писател, който по погрешка е убит на 34 години - в разцвета на силите си. Днес - пак "по погрешка", българи се опитват отново да го разстрелят и да подредят отново на 111-о място по свобода на писателското и публицистичното слово демократа Алеко Константинов.
 Някаква специалистка от средна езикова гимназия и Техническия университет с инженерна диплома, днес в ролята си на заместник-министър на образованието и науката, се опитва да ни внушва, че въобще не става дума за орязване на творбите на Алеко, на повестта "Бай Ганьо" и на фейлетоните му като "Разни хора, разни идеали". Не ставало дума за това. Така се било преподавало винаги. Никога не бил изучаван "Бай Ганьо" цялостно, а само отделни части от произведението са били в програмите на образователната ни система. А учителите можели да преподават всички части, всички глави на своя глава!
 Ами те, учителите, на своя глава могат да включат и други автори, примерно Карл Май, защо не! Защо децата да не знаят кой е Винету - любим герой на първия човек у нас, на Западните Балкани и в Европа дори! Ами че към него френският президент Макрон се обръща с "мон шери", а германският канцлер Меркел му казва: "Браво, скъпи Бойко", И забележете, самият Ердоган му е гарант за приятелство и нещо като личен изповедник...
 Нали както казва Николай, пардон Георги Марков в дантелена изповед: "Историята я пише ГЕРБ и Борисов". Защо да не определят те и произведенията в българската литература, а учителите да се съобразяват с това непременно! Още повече че имат указанията и препоръките на чиновници от Министерството на образованието и науката.
 Драги ученици и учители, не се съобразявайте с правилници и разпоредби на министерството, преподавайте и изучавайте на своя глава всички глави на "Бай Ганьо", изучавайте фейлетоните му, защото, ако днес някой се страхува от Алеко Константинов, трябва да знаете, че той ще е жив и след 155 години, а Бай ви Ганя ще го надживее дори!И няма как някакви временни чиновници да го разстрелят по погрешка отново... Не позволявайте!

 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56