20 Ноември 2018вторник01:05 ч.

Прогнозата се сбъдва

/ брой: 90

автор:Евгени Гаврилов

visibility 585

Преди малко повече от месец ДУМА публикува материал със заглавие "Проектът АЕЦ "Белене" - не дали, а кога". В него основната теза бе, че изграждането на втората атомна централа у нас няма алтернатива. И тази прогноза постепенно започва да се сбъдва. Поне така изглежда от изявлението на премиера Борисов, че мораториумът върху строителството ще отпадне.
Освен това намиращият се в Лондон Аналитичен институт по темите на ядрената енергетика предупреди миналата седмица, че ако не построят нови централи, след 2030 г. България и останалите страни от Югоизточна Европа ще трябва да внасят ток. Това ще доведе и до скок на цените на електроенергията както за бита, така и за бизнеса. Този недостиг от своя страна може да забави и затрудни икономическото и социалното развитие и това да се превърне в основен проблем в региона.
А като изключим политическото говорене, предпоставките този проект да стане реалност са налице. Съществува лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, и  което отговаря на всички изисквания. Все още има и кадри. Проблемът е в намирането на сигурно финансиране на проекта. В момента актуален е интересът  на  най-голямата държавна енергийна компания в Китай - China National Nuclear Corporation (CNNC). Формално решението какво ще е бъдещето на АЕЦ "Белене" трябва да бъде обявено през лятото, след като парламентът поиска до края на юни да му бъдат предложени варианти.
В момента се очертават няколко от тях. Единият е страната ни напълно да се откаже. В този случай загубите за държавата лесно могат да се изчислят. Към вложените досега 3 млрд. лв. трябва да се прибавят и парите за оборудването, ако то не бъде продадено. Друга възможност е  проектът да бъде завършен като 100% държавен. Този вариант е малко възможен, защото правителството нееднократно е декларирало, че не може да отдели 10 млрд. лв.
Втората атомна централа да бъде построена с финансов партньор е трети вариант. В какво съотношение може да бъде това сътрудничество  е въпрос на бъдещи преговори. Сегашното правителство обаче е привърженик на идеята  проектът да бъде продаден 100% на чуждестранна компания, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Според експерти в света подобно нещо не се е случвало, защото при всички варианти държавните регулации в такава област като ядрената енергетика са неизбежни. Това са  сложни въпроси и затова да се говори за изцяло чуждестранен проект на българска територия е много трудно. Също така няма как държавата да не поеме отговорност за радиационния риск.
Въпреки комплицираната ситуация явно трябва да се тръгне отнякъде. А новото начало най-напред е свързано с отпадането на мораториума. И още нещо, дано премиерът не си промени позицията, защото той има навика да прави това през ден.

 

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224