19 Април 2019петък06:19 ч.

7 наши историци и дипломати влизат в българо-македонската комисия

/ брой: 88

автор:Ростислава Иванова

visibility 350

Правителството одобри състава на мултидисциплинарната комисия по Договора за приятелство и добросъседство с Македония, която да обсъжда и решава исторически, образователни и други открити въпроси. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи ръководителите на комисията от българска страна - първия ни посланик в Скопие доц. Ангел Димитров и генералния консул в Битоля и Торонто доц. Наум Кайчев. Самата Захариева също е съпредседател от българска страна.
Членове на комисията са д-р Момчил Методиев - главен редактор на изданието "Вяра и общество" и бивш служител на външното министерство, доктор по история и изследовател на историята на Българската православна църква; проф. Иван Илчев - бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски" и професор по най-нова история на балканските народи; доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН; проф. Филип Топалов - посланик във Ватикана; и доц. Бони Петрунова, археолог и директор на Националния исторически музей.
Захариева припомни, че са търсени хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в историческите претенции на Скопие. Комисията е внимателно подбрана, съгласувана е и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет, увери тя.
Първото й заседание ще е в София, но още няма яснота кога. Правилата за работата и темите, по които учените от двете държави ще дебатират, ще се уточняват тепърва. От наша страна имало готовност за първите тематични кръгове за дебат. Доц. Димитров заяви, че съзнава голямата отговорност и че очаква разговорите с македонските историци да са тежки. Ще демонстрираме добронамереност, но няма да отстъпим от научните критерии, обеща той.

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ