23 Март 2019събота09:53 ч.

Китай помага в издирването

Милиардната държава ще търси Боян Петров със спасители и хеликоптер

/ брой: 88

автор:Ростислава Иванова

visibility 304

"Полагаме всички възможни усилия за спасяване на нашия алпинист Боян Петров. Дай Боже, да го намерим жив и здрав", заяви в началото на правителственото заседание вчера премиерът Бойко Борисов. Петров е в неизвестност от 3 май при атака на  осемхилядника Шиша Пангма на около 7500 м височина. Борисов каза, че правителството е в постоянна връзка с близките на алпиниста и с властите в Непал. По думите му "сме притиснали" Пекин, за да предостави за издирването китайски хеликоптер, предназначен за височина до 6100 м.
Премиерът покани в Министерския съвет вчера посланика на Китай у нас Джан Ханджоу, за да го помоли лично да продължи съдействието в издирването на алпиниста. Външният министър Екатерина Захариева представи посланика пред журналисти и съобщи, че "едва преди 15 минути е поискан и намерен този хеликоптер, който може да лети". Заради лошото време в Хималаите обаче машината още не се е вдигнала във въздуха. Още преди два дни е съставена и спасителна експедиция по издирването на Петров от шест души, но те също били възпрепятствани от лошото време в Хималаите. Те се намирали в планината на около 6000 м височина. Захариева потвърди думите на Борисов, че официалното искане за хеликоптера е постъпило едва вчера, "след много голям натиск от българска страна" пред властите в Китай.
Тя информира, че МВнР е поискало от Министерството на отбраната съдействие за осигуряване на летателна техника за висока надморска височина, но армията ни и спасителните служби не разполагали с такава. Посланик Ханджоу пък увери, че веднага се е свързал с Пекин, за да осигури съдействие и че Китай отделя изключително внимание на този случай. По думите му още от първия момент те са изпратили спасители, които да подпомогнат издирването, а от Пекин са задействали и властите в Тибет. Капацитетът на осигурения хеликоптер е за височина максимум 6100 м, уточни посланикът, и обеща издирването на Петров да продължи.


 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56