19 Ноември 2018понеделник06:08 ч.

Комисията за ЧЕЗ обявява доклада си утре

Работна група от различните партии ще търси консенсус за документа

/ брой: 87

автор:Ростислава Иванова

visibility 294

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България отложи приемането на окончателния доклад. От документа се чакат констатации, препоръки и решение за скандалната сделка между чешката държавна компания и българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова за закупуване на най-голямото електроразпределително дружество в страната. На заседание утре комисията трябва да приеме доклада. В рамките на днешния ден работна група от представители на всички политически сили в парламента трябва да подготви необходимите корекции, решиха членовете на комисията вчера.
Предложението за отлагане направи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов с мотива, че в констатациите в доклада имало политически уклони, и предложи да се търси консенсус. По искане на Таско Ерменков от БСП временна работна група ще извърши корекциите. Предложението на председателя на комисията Желю Бойчев от БСП за провеждане на дебат, независимо от отлагането, бе отхвърлено.
В рамките на заседанието Таско Ерменков, а по-късно пред журналисти и Желю Бойчев, обърна внимание върху факта, че участниците в сделката постоянно са отказвали да предоставят информация на парламентарната комисия, позовавайки се на "професионална" или "търговска тайна". Бойчев се съгласи, че докладът трябва да бъде приет с консенсус и затова докладът ще бъде окончателно гласуван утре, когато изтича срокът на работата на комисията. Пред ДУМА Ерменков коментира, че няма как да се постигне максимално сближаване на позиции заради различния политически подход към енергетиката. Той обясни, че дори докладът да бъде отхвърлен, приетите препоръки към него ще имат за цел в бъдеще да не се стига до сключване на такива тайни сделки с дружества от значение за националната сигурност. Ерменков е категоричен, че от комисията е имало смисъл дори и заради предложените от нея законови промени, даващи повече правомощия на КЕВР.
Припомняме, че парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ беше сформирана по искане на ПГ на БСП заради пълната неяснота около скандалната сделка, сключена в Прага с неизвестната доскоро пазарджишка фирма на Гинка Върбакова, за която се подозира, че е подставено лице. През неколкото заседания на временната комисия бяха изслушани представителите на бъдещия собственик на ЕРП-то, шефовете на всички заинтересовани държавни институции, както и на банките, с които Върбакова е преговаряла за предоставяне на кредити за закупуване на дружеството.Шефът на временната анкетна комисия за ЧЕЗ Желю Бойчев ще проведе последно заседание в четвъртък, на което ще бъде представен докладът по сделката
Снимка Емилия Костадинова

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224