26 Март 2019вторник23:25 ч.

Комисията за ЧЕЗ обявява доклада си утре

Работна група от различните партии ще търси консенсус за документа

/ брой: 87

автор:Ростислава Иванова

visibility 372

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България отложи приемането на окончателния доклад. От документа се чакат констатации, препоръки и решение за скандалната сделка между чешката държавна компания и българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова за закупуване на най-голямото електроразпределително дружество в страната. На заседание утре комисията трябва да приеме доклада. В рамките на днешния ден работна група от представители на всички политически сили в парламента трябва да подготви необходимите корекции, решиха членовете на комисията вчера.
Предложението за отлагане направи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов с мотива, че в констатациите в доклада имало политически уклони, и предложи да се търси консенсус. По искане на Таско Ерменков от БСП временна работна група ще извърши корекциите. Предложението на председателя на комисията Желю Бойчев от БСП за провеждане на дебат, независимо от отлагането, бе отхвърлено.
В рамките на заседанието Таско Ерменков, а по-късно пред журналисти и Желю Бойчев, обърна внимание върху факта, че участниците в сделката постоянно са отказвали да предоставят информация на парламентарната комисия, позовавайки се на "професионална" или "търговска тайна". Бойчев се съгласи, че докладът трябва да бъде приет с консенсус и затова докладът ще бъде окончателно гласуван утре, когато изтича срокът на работата на комисията. Пред ДУМА Ерменков коментира, че няма как да се постигне максимално сближаване на позиции заради различния политически подход към енергетиката. Той обясни, че дори докладът да бъде отхвърлен, приетите препоръки към него ще имат за цел в бъдеще да не се стига до сключване на такива тайни сделки с дружества от значение за националната сигурност. Ерменков е категоричен, че от комисията е имало смисъл дори и заради предложените от нея законови промени, даващи повече правомощия на КЕВР.
Припомняме, че парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ беше сформирана по искане на ПГ на БСП заради пълната неяснота около скандалната сделка, сключена в Прага с неизвестната доскоро пазарджишка фирма на Гинка Върбакова, за която се подозира, че е подставено лице. През неколкото заседания на временната комисия бяха изслушани представителите на бъдещия собственик на ЕРП-то, шефовете на всички заинтересовани държавни институции, както и на банките, с които Върбакова е преговаряла за предоставяне на кредити за закупуване на дружеството.Шефът на временната анкетна комисия за ЧЕЗ Желю Бойчев ще проведе последно заседание в четвъртък, на което ще бъде представен докладът по сделката
Снимка Емилия Костадинова

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59